‘UNSICAR a iniţiat demersurile de încheiere a acestui protocol, în primul rând pentru a-şi susţine companiile membre, în relaţia cu clienţii lor, care au calitatea de creditori ai unor asigurători aflaţi în insolvenţă şi sub gestionarea FGA, în demersurile de recuperare a despăgubirilor. În baza acestui protocol, vom putea să desfăşurăm şi acţiuni comune, cum ar fi cele de consultanţă în domeniul regularizării de daune sau pe aspecte de iniţiativă legislativă pentru actele normative de interes comun, formularea de propuneri de amendare a cadrului legislativ actual, dacă se consideră necesar’, declară Bogdan Andriescu, preşedinte UNSICAR.
La rândul său, Cristian Roşu, director general FGA, susţine că protocolul îşi doreşte să impulsioneze creşterea încrederii consumatorilor în piaţa de asigurări şi a transparenţei procesului de aprobare a cererilor şi a plăţii efective a despăgubirilor către creditorii asigurătorilor aflaţi în insolvenţă.
Potrivit sursei citate, prin încheierea acestui document, UNSICAR şi FGA şi-au propus să susţină creşterea siguranţei şi încrederii în piaţa asigurărilor, prin creşterea nivelului informării, cu ajutorul membrilor UNSICAR, asupra modului de lucru şi a activităţii FGA. Practic, prin intermediul brokerilor de asigurări, creditorii de asigurare vor putea afla informaţii legate de stadiul de soluţionare a cererilor de plată sau a dosarelor transmise la plată către FGA, ori despre demersurile care trebuie întreprinse de potenţialii creditori de asigurare pentru a solicita deschiderea dosarelor de daună etc.
UNSICAR, organizaţie înfiinţată în anul 2000, reprezintă 75 de companii – de brokeraj de asigurare, de regularizare daune, asistenţi in brokeraj, de pregătire profesională. Uniunea este membru cu drepturi depline a BIPAR (Bureau International des Producteurs d’Assurances et de Reassurances), for internaţional înfiinţat in anul 1937, ce reuneşte asociaţiile profesionale naţionale ale intermediarilor în asigurări, precum şi a POI (Partners of Intermediaries).
FGA s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor şi are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător.