Articolul 297 din Codul penal care defineşte abuzul în serviciu va avea următorul cuprins: „1 – fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, scrie News.ro.
Acelaşi articol modificat din Codul penal prevede că aceste dispoziţii „nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”.
De asemenea, în Ordonanţa de Urgenţă este prevăzută introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform căruia „denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”.
Marţi noapte, peste 15.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei faţă de cele două acte normative adoptate de Guvern marţi seară – OUG privind modificarea codurilor penale şi proiectul de lege privind graţierea unor fapte.
Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a afirmat că ordonanţa de urgenţă prin care sunt modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală sunt ofensatoare pentru autoritatea judecătorească şi că este nevoie ca ordonanţa să fie atacată la Curtea Constituţională. Atacarea acesteia poate fi făcută de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Guvernul a adoptat, în şedinţa de marţi, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
‘Cel de-al treilea act normativ pe care l-am adoptat astăzi este vorba de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 296 Cod penal şi a Legii 135 Cod de procedură penală. Practic, prin această ordonanţă de urgenţă, (…) am pus în concordanţă deciziile Curţii Constituţionale care (…) trebuiau să fie implementate fie de către Guvern, fie de către Parlament’, a declarat ministrul Justiţiei, Florin Iordache, la Palatul Victoria, citat de Agerpres.
Întrebat în ce mod modifică această ordonanţă infracţiunea de abuz în serviciu, Iordache a răspuns: ‘Acea plângere prealabilă pe care societatea civilă sau simplii cetăţeni au invocat-o a fost eliminată şi abuzul în serviciu a fost pus în concordanţă cu decizia Curţii’.
Ministrul Justiţiei a spus că, potrivit actului normativ, abuzul în serviciu cu un prejudiciu de sub 200.000 de lei nu va mai fi sancţionat penal.
‘Nu este sancţionat penal. Deci, ce este sub 200.000 de lei, paguba se recuperează şi nu mai este sancţionat penal. Asta ne-a recomandat şi Curtea, să stabilim un cuantum. Ţinând cont de condiţiile agravante, am considerat că această limită este o limită rezonabilă, pentru că instanţa putea să considere 400.000, putea să considere 1.000.000. Dacă vă uitaţi în Codul penal, putea să considere 2.000.000 de euro şi atunci, în aceste condiţii, am stabilit această sumă de 200.000 de lei. Ceea ce este foarte important, pentru că în comunicarea publică a apărut că dezincriminăm abuzul în serviciu… Nu, l-am reglementat mai bine şi l-am pus în concordanţă cu decizia Curţii’, a precizat Iordache.
Ministrul Justiţiei a mai spus că în OUG sunt modificări şi în ceea ce priveşte instituţia denunţătorului.
‘Este făcută o modificare şi o mai mare clarificare, astfel încât în şase luni de zile faptele rămân, pentru că aici era problema, dacă faptele rămân sau nu rămân. Faptele rămân în continuare, în schimb am precizat foarte clar ce înseamnă cele şase luni’, a adăugat Iordache.