Pentru fiecare miliard de euro împrumutat, România plăteşte cu 3 milioane mai mult decât acum o lună

Împrumuturile statului se scumpesc, leul a slăbit în faţa euro, Ministerul Finanţelor nu mai găseşte bani ieftini pe piaţa locală, iar analiştii avertizează asupra deteriorării încrederii investitorilor faţă de România.
Economica.net - Dum, 05 feb. 2017, 21:51
Pentru fiecare miliard de euro împrumutat, România plăteşte cu 3 milioane mai mult decât acum o lună

Este un bilanţ succint, din perspectiva pieţelor financiare, al primei luni care s-a scurs de la învestirea Guvernului Grindeanu. Bugetul pe 2017 îşi croieşte încă drum prin procedurile parlamentare.

„Evoluţiie recente de pe piaţa internă, aprobarea Ordonanţei de Urgenţă controversate privind infracţiunile de corupţie şi protestele masive, au rezultat într-un sentiment negativ din partea investitorilor faţă de activele în leu românesc (titlurile de stat şi cursul de schimb)”, notează analiştii grupului austriac Raiffeisen într-un buletin de investiţii.

Tensiunile de pe scena politică şi protestele masive au provocat, miercuri, deprecierea leului cu 1% într-o singură zi faţă de euro, cea mai abruptă scădere din ultimii doi ani, care a adus moneda românească pe minus faţă de sfârşitul anului trecut. Leul a revenit uşor în următoarele două şedinţe, însă nu a mai ajuns la nivelul anterior zilei de miercuri.

Între timp, agenţia S&P Global Ratings a avertizat, potrivit Bloomberg, că problemele interne riscă să afecteze încrederea investitorilor şi să frâneze creşterea economică.

Randamentul eurobondurilor româneşti în euro, cu maturitatea în 2028, a ajuns pe 1 februarie la 2,8%, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, în creştere cu 11% faţă de cotaţia de 2,52% din 5 ianuarie, ziua învestirii guvernului Grindeanu.

Nici titlurile în lei nu se simt mai bine. Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale în lei cu maturitatea la 10 ani au avansat cu peste 10%, de la 3,48% în 5 ianuarie la 3,8% vineri, 3 februarie.

MFP nu a reuşit, joi, să plaseze o emisiune de obligaţiuni de stat pe 2 ani în valoare de 600 de milioane de lei. Băncile au transmis oferte în sumă de 560,5 milioane de lei, însă Ministerul le-a respins în totalitate. Statul avea programată şi o sesiune suplimentară pentru vineri, în valoare de 90 de milioane de lei care, însă, în acest condiţii, nu va mai avea loc.

MFP a planificat împrumuturi de 4,215 miliarde de lei de la băncile comerciale în februarie 2017, din care 3,9 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...