Guvernul spune că retrage proiectul de lege referitor la modificarea legislaţiei penale, despre care afirmase anterior că nu există

Executivul Grindeanu revine la poziţia de ieri după amiază în privinţa proiectului de lege referitor la modificarea legislaţiei penale. Spune că nu este preocupat de aşa ceva, după ce spusese asta şi ieri, dar între timp, azi dimineaţă, ministrul Justiţiei ieşise public să declare că a elaborat un proiect de lege în acest sens, pe care între timp îl retrage.
Mihai Nicuţ - lun, 06 feb. 2017, 12:39
Guvernul spune că retrage proiectul de lege referitor la modificarea legislaţiei penale, despre care afirmase anterior că nu există

Ministerul Justiţiei a anunţat luni după amiază că ”nu este preocupat” să elaboreze un proiect de lege pentru modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală.  „Ministerul Justiţiei nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală. În prezent, Ministerul Justiţiei centralizează deciziile pronunţate de Curtea Constituţională cu privire la actele normative menţionate, urmând ca acestea să fie analizate în perioada următoare”, se precizează într-un comunicat, transmis de Agerpres la ora 13.53.

Anunţul instituţiei survine unuia în sens contrar, făcut chiar de şeful ei, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, cu câteva ore în urmă. Azi dimineaţă, el spunea că acest proiect există, şi că urma să fie publicat chiar azi pe site-ul Ministerului, pentru a fi supus dezbaterii publice.

Ministrul Iordache a anunţat că proiectul de lege privind modificarea Codurilor penale va fi pus în dezbatere luni, pentru 30 de zile, şi va cuprinde acele articole care au fost declarate neconstituţionale, potricvit unei ştiri Agerpres apărute la ora 10.27.

„Vom afişa şi vom elabora un act. Înainte de a merge cu el mai departe, cu siguranţă, toţi specialiştii şi cei care vor să se exprime vor avea un punct de vedere. Potrivit legii, ea va rămâne în dezbatere publică 30 de zile”, a precizat Iordache, la Ministerul Justiţiei. 

El a adăugat că în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituţionale. 

„Va cuprinde proiectul de lege toate dispoziţiile şi toate deciziile Curţii Constituţionale pentru acele articole care au fost declarate neconstituţionale. Aşa cum ştiţi, şi în ordonanţă, dar şi în proiectul de lege se vor regăsi toate acele articole care au fost declarate neconstituţionale”, a spus ministrul Justiţiei. 

După declaraţia ministrului, în presă a apărut informaţia că noul proiect de lege, despre care a făcut referire ministrul Iordache, dar despre care acum ministerul său spune că nu va fi elaborat, a fost deja trimis către Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit presei, respectivul proiect conţinea toate prevederile din OUG 13, cea care a scos lumea în stradă, şi care a fost ulterior abrogate, cu singura excepţie a dispariţiei pragului de 200.000 de lei pentru abuzul în serviciu, care nu mai apare. Proiectul ar fi fost redactat pe data de 5 februarie.

Chiar şi după comunicatul Ministerului Justiţiei, purtătorul de cuvânt al Ministerului a declarat că acesta a existat, dar că s-a renunţat la el azi. ‘MJ renunţă la proiectul de lege trimis la CSM deoarece doreşte elaborarea unuia mai complex Ministerul Justiţiei renunţă la proiectul de lege de modificare şi completare a actelor normative privind Codurile penale, înaintat deja Consiliului Superior al Magistraturii, deoarece ‘doreşte elaborarea unuia mai complex’, a declarat luni pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al MJ, Cristina Liţă.

Pe 5 februarie, adică ieri, Guvernul României anunţa printr-un comunicat, la ora 18.42 că nu va fi redactat, momentan, niciun proiect de lege. Iată comunicatul Guvernului.

“Ca urmare a unor solicitări adresate de mass-media cu privire la existența unui proiect de lege care să modifice Codul penal și Codul de procedură penală, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări:

Proiectul de lege la care se face referire nu este asumat de Guvern.

Un proiect de lege care să pună în acord realitățile juridice interne și internaționale – deciziile Curții Constituționale, legislaţia naţională și directivele europene – va fi rezultatul unei ample consultări publice, pe care o va organiza Ministerul Justiției cu societatea civilă, instituţiile, organizațiile interesate și cu partidele politice.

Pană la momentul în care va rezulta un astfel de proiect agreat cu toți participanții la dezbatere, nici o altă propunere legislativă pe tema modificării Codului penal și a Codului de procedură penală, nu va face obiectul vreunei decizii în Guvern”.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...