‘Tranziţia economiilor de la o structură lineară la una circulară oferă oportunitatea de a le reinventa şi de a le face mai durabile şi competitive. Astfel, putem stimula investiţiile şi putem aduce beneficii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung pentru economie, mediu şi cetăţeni. Eficienţa resurselor din România este scăzută, iar economia circulară este subdezvoltată. În 2015, ‘productivitatea resurselor’ a fost una dintre cele mai scăzute din UE, înregistrând 0,31 euro/kg faţă de media Uniunii 2 euro/kg. România încă nu a adoptat un program de politici naţionale pentru o economie circulară, cu toate că are câteva iniţiative care vin în sprijinul tranziţiei spre o economie circulară’, se menţionează în document, potrivit Agerpres.
Potrivit raportului, România are niveluri de reciclare şi compostare foarte scăzute, respectiv 16%, faţă de media europeană de 44%, precum şi rate ridicate de depozitare a deşeurilor.
În ceea ce priveşte starea de conservare a speciilor protejate, documentul Comisiei Europene precizează că aceasta este inadecvată în 67,19% dintre cazuri, favorabilă în proporţie de 19%, necunoscută (8,42%) şi, nu în ultimul rând, nefavorabilă (5%).
În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri ne-periculoase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională. De asemenea, ţara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deşeuri electronice de 4 kg/locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.
România are termen până la finalul anului 2017 să închidă gropile de gunoi neconforme. Termenele UE prevăzute pentru închiderea treptată a depozitelor de deşeuri neconforme sunt programate la fiecare dată de 16 iulie ale fiecărui an, până în 2017. În caz contrar, România ar putea primi sancţiuni din partea forului european.
Sancţiunile europene se decid în urma unui proces în care statul român şi Comisia Europeană (CE) se judecă la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente şi ultimatumuri de conformare din partea forului european.