La începutul acestei luni, Autoritatea sanitar-veterinară din Ungaria (NEBIH) a emis un ordin conform căruia toate păsările de curte trebuie să fie ţinute închise, după ce epidemia de gripă aviară s-a extins în 11 judeţe şi a forţat fermierii să sacrifice peste trei milioane de păsări, ceea ce a provocat pierderi combinate în valoare de 3,5 miliarde de forinţi (peste 11 milioane euro).
Guvernul de la Budapesta a anunţat că va încerca să obţină sprijinul UE pentru a contracara efectele negative ale epidemiei de gripă aviară, Ungaria fiind unul dintre principalii producători mondiali de foie gras.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.
În România, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că monitorizează sever comerţul intracomunitar şi verifică toate transporturile de păsări care vin din ţările unde, în ultima perioadă, au fost diagnosticate focare de gripă aviară, pentru a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României.