Guvernul britanic îndeamnă Camera Lorzilor să autorizeze declanşarea Brexitului

Guvernul britanic a îndemnat joi Camera Lorzilor să aprobe proiectul de lege privind declanşarea Brexitului, după ce acesta a fost adoptat de deputaţi în prima lectură, miercuri, informează AFP.
Economica.net - joi, 09 feb. 2017, 13:35
Guvernul britanic îndeamnă Camera Lorzilor să autorizeze declanşarea Brexitului

‘Aştept de la ea (de la Camera Lorzilor) să-şi facă munca şi să-şi ducă la îndeplinire datoria patriotică autorizându-ne să avansăm şi să negociem această nouă relaţie’ cu UE, a declarat ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, la postul SkyNews.

Deputaţii din Camera Comunelor au aprobat miercuri seara cu o largă majoritate textul proiectului de lege privind Brexitul, cu 494 de voturi pentru şi 122 împotrivă, la finalul mai multor zile de dezbateri.

În cazul unui amendament din partea Camerei Lorzilor, care va studia proiectul de lege începând cu 20 februarie, textul va reveni în Camera Comunelor. Însă Lorzii vor trebui în toate cazurile să aprobe textul.

Intitulat ‘Proiectul de lege al UE (notificare privind retragerea)’, textul îi oferă Theresei May dreptul de a activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce va lansa doi ani de negocieri pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

‘Lorzii trebuie să fie garanţii democraţiei şi să aprobe acest proiect dacă nu vor ca opinia publică să ceară abolirea lor’, a declarat un apropiat al guvernului britanic pentru mai mulţi jurnalişti.

‘Vom analiza în mod minuţios textul, îl vom examina, însă nu-l vom bloca’, a asigurat în octombrie Angela Smith, lidera opoziţiei laburiste din Camera Lorzilor.

La mijlocul lui noiembrie, guvernul britanic a renunţat să reformeze camera superioară a parlamentului – membrii căreia sunt numiţi, nu aleşi – pe care o dorea pentru că aceasta a împiedicat tăierile bugetare defavorabile păturilor cele mai modeste.

Adoptarea textului de către Camera Lorzilor ar putea avea loc din 7 martie şi ar trebui să-i permită Theresei May să declanşeze articolul 50 înainte de 30 martie, după cum s-a angajat.

Te-ar mai putea interesa și
Magistrala 6 de metrou: Stadiul detaliat al lucrărilor la secțiunea sudică 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a lunii septembrie
Magistrala 6 de metrou: Stadiul detaliat al lucrărilor la secțiunea sudică 1 Mai – Tokyo în a doua jumătate a ...
Metrorex a detaliat marți stadiul lucrărilor la secțiunea sudică 1 Mai - Tokyo din Magistrala 6 de metrou, în a doua jumătate a lunii septembrie. Anterior, au fost publicate imagini de pe......
Ungaria cere o derogare de la regulile UE privind azilul
Ungaria cere o derogare de la regulile UE privind azilul
Ungaria a informat Bruxellesul la începutul săptămânii despre dorinţa sa de a obţine o derogare de la regulile Uniunii ...
Criză în pieţele din România – Producătorii agricoli sunt tot mai puţini, avertizează preşedintele AAPR. Care sunt cauzele
Criză în pieţele din România – Producătorii agricoli sunt tot mai puţini, avertizează preşedintele AAPR. Care ...
Numărul producătorilor care îşi expun mărfurile în pieţele din ţară este într-o continuă scădere, afirmă preşedintele ...
Autostrada A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni a primit ultimul aviz înainte de a ajunge în Guvern. 93 kilometri, 5,3 miliarde de euro
Autostrada A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni a primit ultimul aviz înainte de a ajunge în Guvern. 93 kilometri, ...
Astăzi au fost avizați în ședința Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes național și ...