Parisul şi Berlinul vor o soluţie pozitivă pentru Grecia în problema datoriei (Cazeneuve)

Franţa şi Germania vor să găsească o soluţie favorabilă pentru problema datoriei greceşti, a dat asigurări marţi premierul francez Bernard Cazeneuve, după o discuţie pe care a avut-o cu cancelarul german Angela Merkel, în condiţiile în care blocajul survenit în ceea ce priveşte ajutorul acordat Greciei stârneşte temeri cu privire la o nouă criză, informează AFP.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 15:48
Parisul şi Berlinul vor o soluţie pozitivă pentru Grecia în problema datoriei (Cazeneuve)

‘Suntem pentru susţinerea Greciei, i-am reiterat acest lucru doamnei cancelar şi am simţit din partea doamnei cancelar o preocupare sinceră de a vedea lucrurile rezolvându-se prin respectarea de către fiecare a responsabilităţilor sale’, a declarat Bernard Cazeneuve în timpul unei întrevederi cu presa la Berlin.

‘Va trebui să continuăm munca începută, care ne-a permis să menţinem Grecia în cadrul zonei euro. Aceasta este o necesitate’, a spus şeful guvernului francez.

‘Acest lucru este însoţit de un proces de dialog şi de control, pentru a monitoriza ca fiecare să-şi parcurgă partea sa de drum în ceea ce priveşte angajamentele’, a amintit totodată Cazeneuve cu privire la reformele ce trebuie realizate de Atena în schimbul ajutorului financiar internaţional.

De mai multe luni, negocierile dintre Atena şi creditorii săi – zona euro şi FMI – bat pasul pe loc, făcând să iasă la iveală spectrul unei noi escaladări în criza datoriilor în întreaga zonă euro.

Poziţia Angelei Merkel, aşa cum a fost ea raportată de Cazeneuve, pare să ateste o oarecare îmblânzire în raport cu ultimele declaraţii făcute de Berlin pe marginea acestui subiect.

Chiar recent ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a ameninţat din nou, după cum a făcut în toiul crizei datoriei greceşti în 2015, cu scoaterea ţării din zona euro în lipsa reformelor suplimentare pentru economia sa.

El a exclus o reducere a datoriei greceşti, subliniind că ‘pentru aceasta Grecia ar trebui să iasă din UE’. O ameninţare ascunsă ce a iritat guvernul grec.

Premierul francez a încercat marţi să atenueze declaraţiile lui Schaeuble. ‘Ceea ce contează este ca în final să fie adoptată o poziţie comună’ de Paris şi Berlin, ‘care să fie eficientă şi echilibrată, cum am făcut până în prezent’, a declarat el. ‘Ceea ce contează pentru noi este ca Franţa şi Germania să facă în aşa fel încât să menţină integritatea zonei euro. Acesta este obiectivul pe care trebuie să-l atingem în pofida dezbaterilor din Franţa şi din Germania’, a adăugat el.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Israel extinde ofensiva terestră împotriva Hezbollah în Liban
Israel extinde ofensiva terestră împotriva Hezbollah în Liban
Israel a anunţat marţi extinderea ofensivei sale terestre împotriva grupării Hezbollah în sudul Libanului, după ce a desfăşurat acolo trupe suplimentare şi a îndemnat localnicii să evite......
Magistrala 4 de metrou: Trei oferte au fost depuse pentru construirea tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul
Magistrala 4 de metrou: Trei oferte au fost depuse pentru construirea tronsonului Gara de Nord – Gara Progresul
Trei asocieri, formate dintr-un număr total de 56 de societăți comerciale recunoscute la nivel național și internațional, ...
Record în Marea Britanie: Populaţia a ajuns la 68,3 milioane de locuitori, după cea mai mare creştere a imigraţiei
Record în Marea Britanie: Populaţia a ajuns la 68,3 milioane de locuitori, după cea mai mare creştere a imigraţiei
Marea Britanie - Populaţia a crescut cu 1% în termeni anuali până la mijlocul lui 2023, ajungând la 68,3 milioane de ...
Google și Vodafone, acord de peste 1 miliard de dolari pe 10 ani pentru servicii cloud, securitate cibernetică și dispozitive în Europa și Africa
Google și Vodafone, acord de peste 1 miliard de dolari pe 10 ani pentru servicii cloud, securitate cibernetică și dispozitive ...
Vodafone și Google anunță o extindere strategică a parteneriatului lor existent, cu o nouă perioadă de zece ani, și ...