Guvern: 5,5 milioane lei pentru sprijinirea temporară a producătorilor de legume şi fructe

Producătorii agricoli de legume şi fructe din România vor primi sprijin financiar, temporar, ceea ce le va permite beneficiarilor să îşi recupereze o parte din pierderile suferite ca urmare a crizei cauzate de embargoul impus de Rusia, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 12:27
Guvern: 5,5 milioane lei pentru sprijinirea temporară a producătorilor de legume şi fructe

Conform sursei citate, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, această măsură excepţională de sprijin cu caracter temporar.

‘Valoarea maximă a sprijinului financiar care se acordă organizaţiilor de producători din sectorul fructelor şi legumelor, precum şi producătorilor care nu sunt membri ai acestor organizaţii este de 5,5 milioane lei şi se asigură ca sprijin aferent Fondului European de Garantare Agricolă, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017’, se arată în comunicat.

Guvernul precizează că sprijinul financiar acordat acoperă activităţile desfăşurate în perioada 1 iulie 2016 până la atingerea cantităţii de maximum 3.000 de tone.

‘Sprijinul financiar extraordinar se acordă organizaţiilor de producători din sectorul fructelor şi legumelor recunoscute potrivit prevederilor europene în domeniu, precum şi producători de fructe şi legume care nu sunt membri ai unei organizaţii de producători recunoscute’, se spune în comunicat.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile până la 30 septembrie 2017, precizează Executivul.

Conform comunicatului, interdicţia impusă de guvernul rus importului de legume şi fructe din UE la 7 august 2014 a condus la perturbarea pieţei legumelor şi fructelor din Uniunea Europeană prin scăderea semnificativă a preţurilor acestora, ca urmare a supraofertei cauzate de faptul că nu s-au identificat alte debuşee de export. ‘Situaţia creată a avut implicaţii majore asupra sectorului fructelor şi legumelor din România, deoarece pentru cantităţi însemnate de fructe şi legume nu a existat posibilitatea valorificării imediate şi nici o depozitare corespunzătoare din cauza capacităţii reduse de depozitare de care dispune România’, precizează comunicatul.

Din cauză că există în continuare ameninţarea de perturbare a pieţei de legume-fructe, Comisia Europeană a adoptat Regulamentul Delegat (UE) 921/2016 al Comisiei din 10 iunie 2016 de stabilire a unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar suplimentare pentru producătorii de anumite fructe şi legume, prin care se prelungeşte aplicarea unor măsuri excepţionale de despăgubire a producătorilor, mai arată sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care au co-semnat un text ce condamnă presupusa lipsă de cooperare a Teheranului......
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...