‘Este vorba de o strategie care va confirma direcţiile principale pe care ni le-am propus acum cinci ani, dar, în acelaşi timp, ne vom concentra pe trei arii principale. Ceea ce este important este că vedem în continuare potenţial în România şi, pe premisa unui mediu prietenos investiţiilor, vom continua să investim. Acesta este primul mesaj general. Al doilea este că vom putea să creştem capitalizând talentul pe care îl avem în organizaţie şi activele pe care le-am dezvoltat şi operat în ultimii ani’, a spus Gheorghe.
Potrivit acesteia, compania a achiziţionat deja două drone, pe care le va folosi în activităţile de upstream (explorare şi producţie).
‘Ce vom face în următorii zece ani: vom continua să fim o companie modernă, puternică financiar, care va avea un viitor pe termen lung şi nu limitat, cum sunt privite în general resursele de hidrocarburi, pentru că vom face acele activităţi care ne vor permite să ne pregătim pentru această revoluţie industrială şi energetică pe care o trăim cu toţii. Nu vom fi probabil atât de ‘glamorous’ ca telecomul sau IT-ul, dar de asemenea pot să spun că vom fi departe de imaginea petroliştilor din Dallas. Este ceea ce ne propunem să facem în următorii zece ani’, a continuat oficialul Petrom.
Potrivit acesteia, compania şi-a planificat investiţii în tehnologii avansate.
‘Nu vorbim aici de cercetare fundamentală. Ceea ce ne propunem este să aplicăm cât mai repede şi cât mai bine tehnologii care sunt dezvoltate de alţii mult mai mari decât noi. Ne propunem să fim ‘smart followers’, pentru că nu avem capacitatea necesară de a face cercetare fundamentală, dar ne uităm ce fac alţii din industrie, ce fac alte industrii. Este vorba de vizualizarea 3D, care se foloseşte foarte mult la TV, la cinema şi o folosim şi noi în zona de upstream, dar şi de ceva care pare mai puţin potrivit pentru zona de petrol şi gaze şi anume este vorba de dronele pe care colegii noştri de la upstream s-au gândit că ar putea să fie folositoare în activitatea noastră de cartografie şi am achiziţionat deja două drone cu care încercăm să creştem eficientizarea activităţii noastre. De asemenea, vom implementa şi aplicaţii smart pe partea de retail’, a adăugat oficialul companiei petroliere.
Totodată, Mariana Gheorghe a mai spus că Petrom îşi propune investiţii de un miliard de euro pe an, iar ţinta este o rată de înlocuire a rezervelor de 100% în anul 2021.
‘Ne propunem să atingem o rată de 100% de înlocuire a rezervelor în 2021, adică să aducem noi rezerve care să fie la nivelul producţiei pe care o scoatem în fiecare an din zăcămintele existente. Este o ţintă ambiţioasă, dar avem sprijinul financiar al profiabilităţii noastre, care credem că ne va permite să atingem această ţintă. Vom putea prin investiţii, care vor fi de un miliard de euro pe an’, a continuat Gheorghe.
O altă direcţie strategică indicată de şeful OMV Petrom este expansiunea regională, iar compania se uită la posibilităţi de extindere în vestul Mării Negre, în estul Mării Mediterane şi în regiunea caspică, în sectorul de upstream.
De asemenea, în sectorul de comercializare a gazelor, compania urmăreşte creşterea regională prin monetizarea volumelor care ar urma să fie extrase din perimetrul Neptun din Marea Neagră, dacă se va confirma viabilitatea sa comercială. Acest lucru va însemna exporturi de gaze din România în Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova.
Grupul OMV Petrom a realizat anul trecut investiţii totale de 2,575 miliarde de lei, în scădere cu 34% faţă de anul anterior, influenţate în principal de o reducere substanţială în segmentul de explorare şi producţie, arată raportul financiar al companiei, publicat joi.
În 2015, investiţiile companiei s-au ridicat la 3,895 miliarde de lei.
Grupul OMV Petrom a revenit pe profit în 2016 şi a afişat un rezultat net de 1,04 miliarde de lei comparativ cu pierderi de 690 milioane de lei raportate în 2015.