Premierul Theresa May a declarat luna trecută că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor şi investitorii se întreabă cum îşi vor putea servi în viitor clienţii de pe continent.
Ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, şi primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, se întâlnesc joi în capitala financiară a Italiei cu directori ai unor firme de servicii financiare pentru a-i convinge să părăsească Marea Britanie după Brexit.
Guvernul de la Roma va coordona un grup de reprezentanţi ai Băncii Centrale a Italiei, ai Autorităţii de reglementare a pieţelor financiare (Consob) şi ai oraşului Milano pentru a negocia cu firmele şi instituţiile care caută alternative în UE.
Padoan a afirmat că Italia a aprobat un pachet de măsuri care include: exceptarea de la plata impozitelor timp de trei ani pentru 90% din remuneraţia profesorilor şi cercetătorilor, precum şi exceptarea de la plata impozitelor timp de cinci ani pentru 50% din remuneraţia directorilor şi experţilor.
‘Am eliminat astfel dezavantajele competitive cu alte state europene, Italia devenind una dintre cele mai atractive locaţii pentru piaţa forţei de muncă. În următoarele luni grupul de lucru se va întâlni cu reprezentanţii companiilor, în special cele din industria serviciilor financiare, la Londra şi la New York’, a afirmat Fabrizio Pagani, şeful echipei ministrului italian de Finanţe.
Milano, alături de Dublin, Frankfurt şi Paris, ar putea fi unul dintre principalii câştigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă analiştii se aşteaptă ca unele bănci americane să transfere la New York o parte din posturile de la Londra.
Mai multe guverne europene sunt interesate să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.
În prezent, capitala Marii Britanii este oraşul care găzduieşte Agenţia Europeană a Medicamentului, o instituţie cu aproape 900 de angajaţi care supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. După ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, UE ar putea să mute sediul EMA în altă ţară membră.
Primarul oraşului Milano, Giuseppe Sala, a declarat că prioritatea sa este găzduirea EMA. Viena şi Amsterdam sunt concurenţi periculoşi dar credem că Milano poate concura, a afirmat Sala, adăugând că se aşteaptă ca o decizie privind EMA să fie luată până în septembrie.
Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri.
Şi premierul Theresa May a dat asigurări că Marea Britanie va încerca să atragă companiile şi instituţiile financiare cu reglementări mai relaxate şi impozit pe profit mai scăzut dacă UE va oferi un acord post-separare care nu va fi acceptabil pentru Guvernul de la Londra. Oficialii UE au avertizat că astfel de măsuri ar afecta perspectivele obţinerii unui acord comercial.