Ministrul Agriculturii: Subvenţiile din bugetul naţional vor începe anul acesta din 28 februarie

Subvenţiile din bugetul naţional (ANT 1) vor începe anul acesta din 28 februarie, într-o perioadă în care fermierii pot să le folosească, în condiţiile în care, în 2016, acestea s-au plătit abia în lunile iunie şi iulie, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 16:05
Ministrul Agriculturii: Subvenţiile din bugetul naţional vor începe anul acesta din 28 februarie

‘Eu sunt agronom şi ştiu bine că, dacă azi nu faci ce trebuie, mâine nu mai are rost. Din acest punct de vedere, am stăruit ca să realizăm măsurile necesare, să lichidăm întârzierile care au fost vizavi de site-ul de operare şi de controlul în teren în aşa fel încât să putem intra la timp cu aceste subvenţii’, a spus Daea.

Întrebat dacă vor fi întârzieri pe plata ANT-urilor (subvenţiile din bugetul naţional), în condiţiile în care bugetul nu a fost promulgat de preşedintele Klaus Iohannis, şeful MADR a susţinut că nu crede că există un interes pentru întârzierea lucrărilor agricole din România.

‘Noi suntem pregătiţi pentru toate situaţiile şi am fost înţelepţi pentru a ne aşeza sumele şi pentru a ne face acele plăţi care se pot face în această perioadă. Eu nu cred că este cineva interesat să prelungească promulgarea bugetului pentru a întârzia lucrările agricole din România’, a menţionat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, anul trecut, subvenţiile pe ANT 1 s-au dat în iunie şi iulie, iar anul acesta încep pe 28 februarie, ceea ce este o diferenţă considerabilă.

‘Este o diferenţă considerabilă, care are în vedere necesitatea de a ajunge la timp subvenţiile, astfel încât producătorii agricoli să poată să le folosească. Ce caută subvenţiile agricole în iunie şi iulie, când lucrările se fac în primăvară atunci când te întâlneşti cu lucrări de recoltat şi când veniturile pot veni din buzunarul fermierului?! Noi trebuie să anticipăm aceste cerinţe pe care le au fermierii. Acţiunea noastră este clară: de a asigura la timp subvenţiile pentru fermieri’, a subliniat şeful de la Agricultură.

Joi după-amiaza, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale pe anul 2017.

‘Am decis astăzi şi am făcut-o deja – am promulgat bugetul de stat, cât şi bugetul asigurărilor sociale. Ţara are nevoie de buget şi Guvernul care s-a angajat să execute acest buget acum are posibilitatea să dovedească cum va face acest lucru’, a spus preşedintele, la Palatul Cotroceni.

Aproximativ 681.000 de beneficiari vor primi ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil.

Guvernul a aprobat, miercuri, plafonul şi cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT 1), care se acordă pentru anul de plată 2016. Plafonul este de 119,422 milioane de euro, reprezentând echivalentul a 531,87 milioane de lei, şi se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/hectar, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/hectar, iar suprafaţa eligibilă pentru plata ANT 1 la 31 ianuarie 2017 este de 6,73 milioane de hectare calculată în urma cererilor de plată depuse şi după efectuarea controalelor administrative şi în teren.

Beneficiarii ANT 1 sunt: fermieri activi, fermieri persoane fizice şi/sau persoane juridice, universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, care au cultivat în 2016 culturi în teren arabil.

Te-ar mai putea interesa și
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate de pescuit
Flota României are cele mai vechi motoare, iar navele românești le depășesc doar pe cele din Slovenia la capacitate ...
3,3 milioane de tone de pește au fost capturate anul trecut de flota statelor europene cu ieșire la mare, reiese din datele Eurostat, biroul de statistică a Comisiei Europene. Din totalul......
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% ...
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...