Evenimentul va avea loc la sfârşitul lunii martie – începutul lunii aprilie, la iniţiativa unui ONG din Bucureşti, Camera de Cooperare Economică şi Culturală Româno-Rusă (CCECCR), cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse şi al Camerelor de Comerț teritoriale din Rusia și România.
„Până în acest moment și-au manifestat intenția de a participa la acest forum peste 40 de companii de referință din România, în jur de 90 de persoane”, a declarat preşedintele CCECCR, Tudor Afanasov, la solicitarea ECONOMICA.NET. Lista finală a companiilor participante va fi dată publicităţii după ce va fi finalizată.
„CCECRR a avut inițiativa de a organiza acest forum din anul 2015. De atunci și până azi Ambasada Rusiei a oferit tot sprijinul pentru ca acest eveniment să aibă loc, fiind o dorință a mediul de afaceri din cele două țări”, a mai spus preşedintele CCECCR. Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost implicată activ în identificarea de parteneri de afaceri în Rusia pentru companiile româneşti, organizarea Forumului la cel mai înalt nivel, a acordat sprijin pentru obţinerea de vize şi pentru îndeplinirea obiectivelor propuse de mediul de afaceri din România şi Rusia.
Întrebaţi dacă Guvernul României a sprijinit în vreun fel această iniţiativă, reprezentanţii CCECCR au precizat că misiunea economică este o iniţiativă exclusivă a mediului de afaceri şi nu a fost cerut sprijinul Guvernului, care nu este implicat în niciun fel în organizarea evenimentului. „Principalii parteneri ai Forumului sunt Camerele de Comerț teritoriale din Rusia și România, Ambasada Federației Ruse, am cerut sprijinul Ambasadei Române din Moscova, organizații reprezentative ale mediului de afaceri din România și Rusia”, a precizat Afanasov.
Forumul are scopul de a dezgheţa relaţiile economice dintre România şi Rusia şi va fi urmat de alte evenimente comune, următorul fiind programat pentru toamna acestui an la Bucureşti.
Principalele domenii de cooperare vizate sunt agricultura, energia, petrochimia, industria maşinilor grele, industria mobilei, sectorul medical, cercetarea ştiinţitifică şi IT.
„Sperăm că acest Forum va fi primul pas în reînceperea unei relații economice stabile, reciproc avantajoaje, corecte și de lungă durată. Acest forum va fi doar primul șir de evenimente comune, următorul eveniment comun fiind programat în toamna acestui an în București. România a avut o relație economică extrem de puternică și stabilă cu estul, trebuie să facă tot posibilul să recâștige aceste piețe. Industria noastră, sectorul agricol, domeniul tehnologic a prosperat atâta timp cât a fost piața estică deschisă pentru România. După 27 de ani vedem o încetare a progreselor în aceste domenii, tocmai din lipsa de contracte. Lipsa de bani face ca domeniile de cercetare să fie slab finanțate, rezultatul fiind unul singur, nu mai putem produce tehnologie competitivă. Acest Forum sperăm să ajute companiile românești să identifice noi parteneri, să găsească noi posibilități de colaborare, iar produsele românești să fie promovate la cel mai înalt nivel în est.
Domeniile de cooperare ar fi încadrate pe două linii, cele clasice și cele noi. Cele clasice: agricol, energetic, petro-chimic, industria mașinilor grele, industria mobilei etc., cele noi: domeniul medical ( ambele țări au făcut progrese enorme în aceste domenii și o cooperare în acest semn ar putea să reprezinte un adevărat aport în dezvoltarea economică a țărilor noastre), cercetare științifică ( chiar dacă ar putea fi încadrată pe cele clasice, în ultimii 27 de ani țările noastre s-au specializat pe domenii diferite și au progrese uimitoare) și IT. România este unul din liderii mondiali care produce programe IT cu adevărat unice pentru majoritatea sectoarelor, iar Rusia este una din piețele care consumă foarte multă tehnologie de vârf. Acest linie de cooperare economică ar trebui să fie principala zonă de dezvoltare a relației noastre”, a explicat Tudor Afanasov pentru ECONOMICA.NET.