Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), anul trecut au fost disponibile 218 locuri de muncă în străinătate. Doar 165 de studenţi au convins angajatorii că merită să muncească la ei în ţară.
„Dintre cele 124 de locuri disponibile în Germania au fost selectaţi 94 de studenţi, iar dintre cele 94 de locuri de muncă disponibile în Danemarca au obţinut contracte 74 de persoane”, a spus, pentru RTV.NET, Elvira Andronescu, preşedintele ANOFM.
Anul 2010 a fost completat piaţa muncii din Germania şi Danemarca cu 102 studenţi români. Pentru anul 2010, ANOFM a primit din partea Centralei pentru Mediere a Străinilor şi a Specialiştilor din Bonn, Germania un număr de 114 posturi. Din numărul de 114 solicitanţi mediaţi un număr de 70 solicitanţi au acceptat şi primit contracte de muncă. Deasemenea, prin intermediul reţelei EURES, în anul 2010, pentru tinerii absolvenţi, s-au primit 60 de locuri de muncă în Danemarca. Au fost organizate două selecţii, la care au participat 50 persoane si au fost acceptate 32 persoane.”Principala cauză a neocupării acestor posturi este necunoaşterea limbii engleze, cel puţin de nivel mediu” a precizat Elvira Andronescu. În anul 2012 ANOFM a primit din Germania 150 de posturi, dintre care s-au ocupat 54 de posturi, iar pentru Danemarca 25 de posturi. „În ce priveşte ofertele primite din Danemarca, estimăm că se va primi o ofertă de muncă în luna martie 2012, pentru încă 30 persoane” a mai spus directorul ANOFM.
Danemarca acceptă şi tineri cu liceu
În Germania locurile de muncă pentru studenţi se oferă în special în zonele turistice respectiv pe coasta germană, în Bavaria şi în Baden Württemberg (Schwarzwald, Bodensee).
„Majoritatea locurilor de muncă din Germania sunt în hoteluri şi în gastronomie, în gastronomia de sistem (exemplu McDonalds), în agricultură şi în domeniul curăţeniei de clădiri. În industria hotelieră şi gastronomie sunt oferite locuri de muncă la servire, în bucătărie, ca personal care se ocupă de curăţenie etc”, a precizat Elvira Andronescu.
În Danemarca, locurile de muncă sunt pentru stagiari, lucrători calificaţi în agricultură, în ferme de creştere a animalelor, în ferme de cultivare a diverse plante agricole, pepiniere.
Durata contractului de muncă pentru stagiari este între 6-18 luni. De asemenea, Danemarca acceptă şi tineri absolvenţi de liceu. „În Danemarca, locurile de muncă oferite se adresează nu studenţilor în mod special, ci tinerilor absolvenţi de liceu agricol sau universitate/facultate profil agricol care au finalizat studiile cu un an înainte de data primirii şi promovării ofertei de muncă”, a mai spus directorul ANOFM.
Câţi bani câştigă tinerii
Persoanele care au obţinut un contract de muncă în Germania sunt remuneraţi la oră pentru munca depusă. În domeniul agricol salariul oferit este de aproximativ 6,40 euro brut pe oră. Cei care prestează în gastronomia de sistem câştigă un salariu de circa 7,13 euro brut pe oră, iar salariaţii români care aleg domeniul curăţenie clădiri primesc aproximativ 8,75 euro brut pe oră.
În Danemarca, stagiarii angajaţi în agricultură primesc un salariu de 1.270 de euro brut pe lună. Cei care vor să obţină un loc de muncă trebuie să se prezinte la ANOFM cu copie după buletin şi paşaport, cazier judiciar, adeverinţă de la medicul de familie şi un CV model EUROPASS, completat într-o limbă de circulaţie internaţională. De asemenea, candidaţii trebuie să aibă vârsta între 18-30 ani, şcoală în domeniul solicitat, precum şi cunoştinţe bune de limba enleză.