Statul a împrumutat 1 miliard de lei pe un an de la bănci, la o dobândă în scădere la 0,95%

Ministerul Finanţelor a vândut luni certificate de trezorerie în valoare de 1 miliard de lei (221 milioane euro), scadente la 21 februarie 2018, la a doua licitaţie pentru o astfel de scadenţă din 2017, sîn linie cu suma programată, în condiţiile în care randamentul mediu anual a scăzut uşor, la 0,95%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - lun, 20 feb. 2017, 13:00
Statul a împrumutat 1 miliard de lei pe un an de la bănci, la o dobândă în scădere la 0,95%

Cererea celor opt bănci participante s-a ridicat la 1,31 miliarde lei, cu 31% peste suma programată de Finanţe.

Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferenţă între preţul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, şi valoarea pe care statul o va plăti la scadenţă, care este chiar valoarea nominală.

Randamentul mediu ponderat la licitaţia de luni a fost de 0,98%.

În 9 ianuarie, la ultima licitaţie de certificate pe un an, dobânda medie primită de bănci a fost de 0,98% pe an.

Luni, randamentul mediu obţinut de bănci a fost de 0,95%, însă randamentul maxim a fost de 1,04% pe an, ecart neobişnuit de mare pentru o licitaţie de titluri de stat.

În 22 decembrie 2016, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de certificate de trezorerie scadente în 20 decembrie 2017, în condiţiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari..

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.

Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.

În 2017, nevoia de finanţare a statului este în creştere, în condiţiile în care Guvernul a prevăzut un deficit bugetar de 2,99% din produsul intern brut (PIB), faţă de nivelul de 2,41% din PIB atins în 2016.

Comisia Europeană şi mulţi analişti se aşteaptă la un deficit bugetar de peste 3% din PIB în 2017, din cauza supraestimării de către Guvern a veniturilor bugetare şi a valorii PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...