Acordul pentru reforma legală de combaterea evaziunii fiscale a companiilor ar putea fi semnat azi – ECOFIN

Miniştrii Economiei şi Finanţelor din Uniunea Europeană (UE) speră să ajungă marţi la un acord asupra unei reforme pentru a pune capăt disparităţilor comparativ cu ţări terţe, care permit multinaţionalelor să îşi reducă obligaţiile fiscale, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mar, 21 feb. 2017, 09:18
Acordul pentru reforma legală de combaterea evaziunii fiscale a companiilor ar putea fi semnat azi - ECOFIN

Consiliul miniştrilor europeni de Economie şi Finanţe (ECOFIN) va încerca să finalizeze modificările unei directive împotriva evaziunii fiscale, care se centrează pe disparităţile faţă de ţări non europene, ce se încadrează în măsurile stabilite de UE pentru a preveni evaziunea privind impozitele în cazul marilor companii, în contextul scandalului ‘Panama Papers’.

Disparităţile în cadrul UE sunt acoperite de o altă directivă, adoptată în iulie 2016.

ECOFIN a dezbătut această reformă la reuniunea din decembrie 2016, dar miniştrii nu au reuşit să se pună de acord în privinţa a două puncte: derogările pentru sectorul financiar, solicitate de Marea Britanie, şi data de intrare în vigoare a noilor dispoziţii, pe care Olanda ar vrea să o amâne.

Malta, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, propune limitarea în timp a derogărilor pentru sectorul financiar şi amânarea cu un an a intrării în vigoare a directivei, până în ianuarie 2019, potrivit unor surse diplomatice.

Spania ‘ar putea sprijini’ această propunere, care are şanse să fie aprobată de ECOFIN marţi, potrivit unor surse din Ministerul spaniol al Transporturilor.

Pe de altă parte, Consiliul va dezbate progresul obţinut în privinţa criteriilor pentru a stabili ce ţări trebuie să intre ‘pe lista neagră’ a paradisurilor fiscale din UE, care se estimează a fi gata la finele lui 2017.

În noiembrie, miniştrii Economiei şi Finanţelor din UE au abordat deja tema, dar a rămas în discuţie în special definiţia pentru activităţi ‘offshore’.

Criteriile pentru a stabili dacă o ţară poate fi considerată paradis fiscal se bazează pe nivelul acestora de transparenţă fiscală, oricât de corectă ar fi politica de impozitare şi dacă se aplică măsuri împotriva erodării bazei de impozitare sau transferurilor de profituri.

Te-ar mai putea interesa și
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, spune analistul Adrian Negrescu
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, ...
Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia Fitch, care ne-a retrogradat practic la un pas de "junk'', adică de......
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să abordeze, joi la Bruxelles, subiectul tranzitul gazelor ...
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – discursul anual al lui Putin (The Guardian)
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – ...
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat, conform Reuters citat de The Guardian, că noua racheta hiperbalistică ...
Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024 – date Eurostat
Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024 – date Eurostat
Preţul mediu în UE al produselor agricole a scăzut cu 2% în 2024, comparativ cu 2023, în timp ce preţul mediu al bunurilor ...