Şeful PSA, Carlos Tavares, s-a întâlnit cu Consiliul angajaţilor Opel din Europa şi s-a angajat să respecte acordurile actuale din toate statele europene, a anunţat marţi PSA (proprietarul mărcilor Peugeot, Citroen şi DS).
Grupul francez intenţionează să colaboreze strâns cu reprezentanţii angajaţilor Opel, inclusiv IG Metall, cel mai mare sindicat german, pentru a găsi un mod de a crea un campion european cu rădăcini franco-germane, se arată în comunicatul PSA. Unele contracte de muncă se întind dincolo de 2020.
În Germania lucrează aproximativ jumătate dintre cei 38.000 de angajaţi ai Opel, în timp ce 4.500 sunt în Marea Britanie, unde Opel operează sub brandul Vauxhall.
În ultimele zile, General Motors a încercat să liniştească mediile politice din Germania şi Marea Britanie cu privire la posibilele pierderi de locuri de muncă apărute în urma unei preluări a Opel de către PSA. Cu toate acestea, două surse din apropierea constructorului auto francez au declarat pentru Reuters că subiectul eliminărilor de locuri de muncă şi închiderilor de uzine se află pe agenda discuţiilor cu GM, în primul rând fiind vizate uzinele britanice ale Vauxhall.
Activităţile europene ale General Motors au provocat pierderi de 15 miliarde de dolari începând din 2000 şi până în prezent. Deprecierea lirei sterline, după votul în favoarea Brexit, a anulat speranţele referitoare la o revenire pe profit în 2016 astfel că, anul trecut, această divizie a înregistrat pierderi de 257 milioane de dolari.
Potrivit analiştilor, divizia europeană a GM suferă de supracapacităţi de producţie şi de un portofoliu redus de modele comparativ cu ceilalţi constructori generalişti din Europa. Opel are 10 uzine, repartizate în şase ţări din Europa, iar la finele lui 2015 compania avea 35.600 de angajaţi, dintre care 18.250 în Germania.