Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, vor primi burse sociale:
Sunt eligibili să primească burse sociale studenții din categoriile enumerate mai sus, înmatriculați la studii universitare de licență, și studenții înmatriculați la studii universitare de master, fără taxă, la forma de învățământ cu frecvență.
Pentru acordarea burselor sociale nu sunt prevăzute criterii academice, în afara celui de promovabilitate, se arată în proiectul de act normativ.
Bursele sociale au rolul de a asigura condiții minime de subzistență pentru studenții proveniți din medii socio-economice defavorizate, din familii defavorizate și celor pentru care s-a dispus ca măsură de protecție plasamentul, pentru parcurgerea programelor de studii universitare la care sunt înscriși.
Universităţile au libertatea să decidă cuantumul burselor sociale pe care le acordă studenţilor, dar trebuie să ţină cont că aceste burse trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare ale studenţilor, spun autorii proiectului de act normativ. Cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor este de 201 lei pe lună per student, pe perioada derulării activităţilor didactice.
Informațiile privind modalitatea de accesare şi acordare a burselor de la bugetul de stat se vor afişa pe pagina web şi la sediul fiecărei universităţi, la începutul anului universitar, precum și în „Ghidul studentului”, după caz.
Anunțurile pentru depunerea cererilor și documentelor justificative în vederea obținerii burselor vor fi publicate pe site-ul și la avizierul fiecărei universități/facultăți, cu minimum 15 zile lucrătoare înainte de data-limită pentru depunerea acestora.
Ce documente trebuie să aducă studenţii pentru a obţine burse sociale
Studenții pot beneficia ocazional, la cerere, pe baza documentelor justificative, și de următoarele tipuri de burse sociale, indiferent dacă mai beneficiază de altă categorie de bursă:
Cuantumul acestor burse este stabilit de Senatul universității, la propunerea Consiliului de Administrație, dar trebuie să fie cel puțin egal cu cuantumul lunar al bursei sociale.
Prevederile acestei Hotărâri de Guvern se aplică începând cu semestrul II al anului universitar 2016-2017.
De ce vrea Guvernul să acorde burse sociale
Declarativ, acordarea burselor sociale tinerilor studenţi proveniţi din familii cu venituri mici va contribui la atingerea ţintei asumate în contextul Strategiei Europa 2020, de creştere cu aproape cinci puncte procentuale a ponderii absolvenţilor de învăţământ universitar în totalul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 ani.
În cazul în care fondul pentru acordarea burselor sociale nu este utilizat în întregime, acesta se redistribuie pentru acordarea burselor de performanță sau de merit. Destinația fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru burse nu poate fi schimbată, spun autorii proiectului de Hotărâre de Guvern.
Direcționarea a 30% din fondul total de burse către bursele sociale reprezintă un important pas pentru reducerea inechităților sociale din mediul studențesc, spun autorii actului normativ.
În prezent, conform datelor Ministerului Educaţiei, ponderea fondurilor alocate pentru bursele sociale e de doar 14,66% din fondurile totale alocate universități pentru burse, incluzând aici și subvenția acordată de Minister pentru acordarea burselor.
După intrarea în vigoare a prezentului act normativ, instituțiile de învățământ superior modifică și completează criteriile proprii de acordare a burselor de performanţă sau de merit, pentru stimularea excelenţei, precum şi a burselor sociale, pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse, în conformitate cu prevederile prezentului act normativ.