Potrivit unei surse, Saudi Aramco (prescurtare de la Arabian American Oil Company) a depus o ofertă şi aşteaptă un răspuns. Alte surse au precizat că şi Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, Socar, a depus o ofertă.
În replică, un purtător de cuvânt de la OMV a anunţat că grupul austriac a primit mai multe oferte angajante pentru Petrol Ofisi, companie care în 2015 a realizat vânzări de aproximativ 10 miliarde de euro, dar a refuzat să ofere alte detalii.
În luna februarie a anului trecut, OMV (acţionarul majoritar al OMV Petrom) a iniţiat un proces de vânzare a diviziei din Turcia, Petrol Ofisi, ca parte a strategiei sale de a se concentra pe activităţile de upstream. OMV Petrol Ofisi este lider în industria distribuţiei de carburanţi din Turcia, având o reţea de aproape 1.800 de benzinării.
Pentru Socar, deţinerea unui număr mare de benzinării în Turcia ar fi o completare binevenită pentru rafinăria pe care o construieşte în prezent în Turcia şi pe care speră să o finalizeze anul viitor. În plus, anul trecut, Socar a preluat de la OMV şi terminalul de stocare Aliaga din Turcia.
‘Este un activ sigur pe termen lung pentru distribuţia de produse rafinate pe o piaţă adiacentă cu operaţiunile Aramco’, a declarat la rândul său Sadad al-Husseini, un fost director de la Saudi Aramco.
Recent, preşedintele Turciei Tayyip Erdogan a vizitat Arabia Saudită iar din delegaţia sa a făcut parte şi ministrul turc al Energiei, Berat Albayrak.
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Aramco vrea să îşi majoreze capacitatea de rafinare până la 8-10 milioane de barili pe zi de la aproximativ 5,4 milioane barili pe zi în prezent.
În 2015, Petrol Ofisi a fost lider pe piaţa de distribuţie de combustibili din Turcia, controlând 24% din piaţă, şi a comercializat 5,95 milioane tone de combustibili.