‘La iniţiativa Ministerului Economiei, Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi (joi, 23 februarie 2016, n.r.) două măsuri esenţiale pentru eficientizarea activităţii şi consolidarea poziţiei Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci pe plan intern şi extern. Cele două iniţiative legislative sunt părţi componente ale pachetului de promovare a proprietăţii intelectuale româneşti, obiectiv fundamental al Programului de Guvernare. Prima măsură se referă la iniţierea unui program de susţinere financiară de către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a brevetării invenţiilor româneşti pe plan internaţional, in scopul stimulării mediului de afaceri românesc pentru valorificarea potenţialul inovativ de care acesta dispune, prin accesarea pieţei Uniunii Europene, dezvoltarea afacerilor şi ca o consecinţă, creşterea investiţiilor alocate în inovare, reglementând, astfel, posibilitatea de sprijinire financiară, din veniturile OSIM, a activităţii de inovare a solicitanţilor români de brevet de invenţie, pentru brevetarea în străinătate a invenţiilor lor’, notează sursa citată.
În acelaşi context, o a doua măsură importantă vizează aprobarea demersurilor privind depunerea candidaturii României pentru găzduirea unui birou regional al Oficiului Mondial de Proprietate Intelectuală (OMPI).
‘Facem paşi importanţi pentru demararea unor acţiuni care creează premisele plasării României pe harta internaţională a inovării. Ne-am încadrat în termenele stabilite pentru a contribui semnificativ la creşterea rolului şi vizibilităţii internaţionale a iniţiativelor Romaniei privind promovarea proprietăţii intelectuale. Acţiunea este în armonie cu prevederile referitoare la susţinerea investiţiilor intangibile, promovate de Comisia Europeană, in vederea creşterii competitivităţii industriale a statelor membre, a productivităţii şi a gradului de inovare in economie. Am încredere că Ministerul Economiei va valorifica în continuare potenţialul acestor măsuri de promovare a proprietăţii intelectuale româneşti prin stimularea creşterii calităţii titlurilor de protecţie, dezvoltarea spiritului antreprenorial şi creşterea numărului de cereri de brevet’, susţine ministrul Economiei, Alexandru Petrescu.
OSIM elaborează şi supune spre aprobare Guvernului strategia dezvoltării protecţiei proprietăţii industriale în România şi aplică politica în domeniu.