Peste jumătate dintre români se aşteaptă să le crească salariul în 2017 şi 39% dintre ei vor să-şi schimbe locul de muncă – studiu eJobs

Peste jumătate dintre salariaţii români cred că vor primi o mărire de salariu în următoarele 12 luni, în timp ce 39% dintre ei spun că au în plan să-şi schimbe locul de muncă anul acesta, aspirând la o situaţie profesională mai bună şi la venituri mai mari, arată un studiu realizat de eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. 
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 11:19
Peste jumătate dintre români se aşteaptă să le crească salariul în 2017 şi 39% dintre ei vor să-şi schimbe locul de muncă - studiu eJobs

Perspective pozitive de angajare: 1 din 2 angajați se așteaptă la creșterea numărului de locuri de muncă în 2017

Aproape jumătate (47%) dintre români cred că numărul locurilor de muncă va crește în următoarele 12 luni, arată studiul eJobs. Un procent semnificativ dintre respondenți (69%) consideră că cererea angajatorilor va fi în special pentru forță de muncă specializată.

În ceea ce privește ușurința cu care ar putea să-și găsească un job, bărbații sunt mai încrezători decât femeile – 52% dintre bărbați cred că le va fi ușor să-și găsească un job în 2017, versus 46% dintre femeile care au răspuns la acest studiu. Studenții și tinerii sunt cei mai optimiști că-și vor găsi un loc de muncă în acest an, 64% mizând că vor face acest lucru cu ușurință.

Aproape un sfert dintre români declară că sunt mulțumiți și chiar foarte mulțumiți cu actualul loc de muncă, 54% cred că este loc de mai bine, iar 23% dintre ei nu sunt deloc fericiți la job, mai arată studiul eJobs.

Majoritatea angajaților români participanți la sondajul eJobs se declară mulțumiți și foarte mulțumiți de apropierea locului de muncă față de casă (61%), de siguranța locului de muncă (59%), de atribuțiile pe care le au (55%) sau de echipa cu care lucrează (54%).

La polul opus, 54% dintre respondenţi s-au declarat nemulțumiți și foarte nemulțumiți de oportunitățile de promovare din cadrul companiei în care lucrează.
În ceea ce privește atitudinea șefilor, 46% dintre români sunt mulțumiți și foarte mulțumiți de relația cu superiorul direct, în timp ce 26% spun că nu au o relație prea bună.

Aproape 60% dintre respondenți spun că locul de muncă actual îi inspiră și îi motivează să își îndeplinească atribuțiile la cele mai înalte standarde, în timp ce 49% dintre respondenți afirmă că sunt chiar mândri că lucrează pentru compania actuală.

2 din 3 români sunt stresați la muncă

63% dintre salariații români spun că nivelul de stres la actualul loc de muncă este mare, femeile fiind mai stresate la job decât bărbații (64% dintre femei versus 62% dintre bărbați).

Perspective pentru 2017: 2 din 3 români caută activ joburi și cei mai mulți dintre ei vor să-și schimbe locul de muncă în 2017

Cei mai mulți dintre angajații participanți la sondajul eJobs (61%) spun că sunt atenți la ofertele de joburi care apar în piață, 31% dintre aceștia consultă săptămânal site-urile de recrutare, în timp ce 30% caută zilnic oferte noi de angajare.

Studiul arată că angajații din segmentul de vârstă +45 de ani sunt cei mai activi în căutarea unui loc de muncă, aproape 40% dintre aceștia cautând zilnic oportunități de carieră.

Mai mult decât atât, 39% dintre respondenții studiului spun că se gândesc să-și schimbe locul de muncă în 2017.

Pe lângă motivele de ordin financiar (24% indică salariul ca motiv pentru schimbarea jobului), cei mai mulți români (27%) vor să-și schimbe jobul întrucât consideră că abilitățille lor profesionale nu sunt valorificate la maximum de către angajatori.

Motivele pentru pentru care respondenții studiului și-ar schimba locul de muncă actual:

  • pentru un loc de muncă mai potrivit abilităților și aspirațiilor lor – 27% dintre respondenți; 
  • pentru un salariu mai bun – 24% dintre respondenți;
  • pentru o stabilitate mai mare a locului de muncă – 12% dintre respondenți

În ceea ce privește criteriile pe care angajații le au în vedere atunci când își aleg angajatorul, pe lângă salariu și pachetul de beneficii (86%) sau responsabilitățile și activitatea de zi cu zi (84%), flexibilitatea companiei și programul de lucru sunt de asemenea prioritare.

În același timp, imaginea unei companii și percepțiile angajaților despre aceasta sunt criterii importante pentru cei care își caută un job. Astfel, 88% dintre angajații români care au participat la sondajul eJobs spun că reputația companiei angajatoare este importantă, doar 1% declarând că nu țin cont de acest aspect.

Printre compromisurile pe care românii le-ar face pentru a se angaja se numără volumul de lucru mai mare (70%) și spațiul de lucru mai mic (63%). La polul opus se află compromisurile legate de salariu, de pachetul de beneficii sau de perioada contractuală, acestea reprezentând categoriile unde angajații sunt cel mai puțin dispuși să facă un compromis.

Sondajul a fost realizat în perioada 1 ianuarie – 17 februarie 2017, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.350 angajați.

Lansată în 1999, eJobs este astăzi cea mai mare platformă de recrutare online din România, cu un număr de peste 3,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 30.000 de joburi active în orice moment. eJobs Group face parte din grupul media Ringier România, membru Ringier AG.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...