Spitalul Monza, unul dintre cele mai mari spitale private din România, plăteşte medicii debutanţi cu salarii de la 2.000 euro pe lună

Luca Militello, director general la spitalul Monza, unul dintre cele mai mari trei spitale private din România după afacerile anuale rulate, dar şi cel mai mare spital de chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională din ţară, a spus pentru ECONOMICA.NET că salariile medicilor specialişti tineri, care nu sunt chirurgi şi care lucrează cu normă întreagă la spitalul Monza, încep de la 2.000 euro lunar. Spitalul Monza mizează pe afaceri de peste 20 de milioane de euro în 2017, cu cel puţin 25% mai mari decât în 2016. 
Cristina Şomănescu - Dum, 05 mart. 2017, 21:27
Spitalul Monza, unul dintre cele mai mari spitale private din România, plăteşte medicii debutanţi cu salarii de la 2.000 euro pe lună

Luca Militello, directorul general al spitalului Monza, parte a grupului italian „Policlinico di Monza”, a acordat un interviu pentru ECONOMICA.NET în care ne vorbeşte pe larg despre investiţiile pe care le derulează în acest an, afacerile pe care mizează în 2017, cum reuşeşte să aducă medici din străinătate să performeze aici, despre preţurile intervenţiilor făcute la Monza, despre fondurile obţinute de la Casa de Asigurări de Sănătate, cele mai frecvente operaţii făcute la Monza, dar şi despre specialităţile care au contribuit cel mai mult la veniturile spitalului.

Luca Militello aşteaptă afaceri de peste 20 de milioane de euro pentru spitalul Monza în 2017, cu peste 25% mai mari decât în 2016.

2016 a fost primul an de break-even pentru noi. Am închis cu o cifră de afaceri de 16 milioane de euro, a fost primul an de EBITDA pozitiv. Pentru 2017 ne aşteptăm să avem afaceri totale de peste 20 de milioane de euro, cu un EBITDA de 7-8%, care este media pe piaţa furnizorilor privaţi de sănătate, a spus pentru ECONOMICA.NET Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza.

În ultimii trei ani, fondurile Casei de Asigurări de Sănătate au contribuit cu 10% la afacerile anuale ale spitalului Monza.

„În 2014, noi am avut o cifră de afaceri de 10 milioane de euro, din care Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a venit cam cu 1 milion euro. În 2015, când am avut afaceri totale de 13 milioane de euro, CAS a venit cu 1,3 milioane de euro, iar acum am închis cu afaceri totale de 16 milioane euro, din care Casa de Asigurări de Sănătate a venit cu 1,6 milioane euro. Valoarea fondurilor acordate de Casa de Asigurări de Sănătate a crescut proporţional cu volumul nostru de afaceri”, ne-a spus Luca Militello.

Investiţii în 2017: grupul „Policlinico di Monza” se extinde în afara Capitalei – la Cluj şi Constanţa şi e în negocieri pentru preluarea a două clinici în Bucureşti.

Anul acesta deschidem două centre noi de cardiologie intervenţională – unul la Cluj şi unul la Constanţa. Cel de la Cluj se va deschide în luna iulie, acolo vom fi singuri (fără Ares), iar la Constanţa vom deschide până la sfârşitul anului, în parteneriat cu Ares, a adăugat Luca Militello.

Politica de dezvoltare prevede achiziţii de clinici în Bucureşti, suntem în negocieri cu două clinici pe care vrem să le preluăm şi nu în ultimul rând – achiziţia robotului da Vinci care va veni chiar săptămâna aceasta va fi un avantaj pentru pacient, în primul rând: robotul da Vinci reduce de sute de ori riscul de sângerare la operaţie, ne explică directorul general al spitalului Monza. O intervenţie de robotică (cu robotul da Vinci) în Italia sau Germania costă în jur de 40.000 euro. Noi ne vom încadra între 15.000 şi 16.000 euro pentru aceeaşi operaţie, făcută cu o echipă internaţională. Adică o echipă care operează în Italia va veni aici să opereze cu medicii noştri, ne-a spus Luca Militello.

Spitalul Monza angajează 50 de oameni în acest an. Alţi 35-40 de oameni vor lucra la centrul de cardiologie intervenţională care se va deschide la Cluj.

Noi în momentul de faţă suntem 300 de persoane aici, în spitalul Monza. Eram 40 când am început în 2013, astăzi suntem 300. Cred că ne vom opri la 350 de oameni. Acesta e maximul care va intra aici, în această clădire. Dacă vom dezvolta, vom vedea. Centrul de cardiologie intervenţională de la Cluj va avea circa 35 – 40 de angajaţi. Medicii îi avem deja, parteneriatul cu medicii e deja închis, iar acum suntem în faza de recrutare de personal mediu şi personal administrativ, a spus Luca Militello pentru Economica.net.

Salariile medicilor specialişti debutanţi, angajaţi la spitalul Monza, încep de la 2.000 euro pe lună

Se practică astăzi o politică de partenership la spitalul Monza, adică o parte de salariu fix şi cu procent stabilit în funcţie de numărul de operaţii, de rezultate. Pentru un medic specialist tânăr, un medic care nu e chirurg şi care lucrează cu normă întreagă, salariul începe de la 2.000 euro. Salariile competitive sunt singurul sistem prin care poţi să ţii în picioare o afacere în România. Din păcate, flexibilitatea şi sinergia pe care medicul poate să le găsească aici, la stat nu le găseşte. Noi nu considerăm statul concurenţă. În Italia pacientul poate să aleagă: să se ducă la stat sau la privat şi nu plăteşte nimic. Acolo ar trebui să se ajungă, ne-a explicat Luca Militello.

Salariile asistentelor care lucrează la spitalul Monza încep de la 500 de euro pe lună şi ajung şi la 2.000 euro pe lună

Salariul de bază al asistentelor începe de la 500 de euro şi am asistente care câştigă 2.000 de euro pe lună. Acolo depinde de experienţă, de munca pe care o fac, de responsabilitatea pe care o au. La noi în spital se lucrează numai full time. Nu există posibilitatea de a lucra şi la noi, şi la stat, ne-a spus Luca Militello.

Spitalul Monza are 140 de paturi şi peste 90% grad de ocupare.

Spitalul Monza are astăzi un grad de ocupare de peste 90%. În 2016, spitalul a avut un grad mediu de ocupare de 85%, iar în 2015 – de 70%, a spus Luca Militello pentru Economica.net.

Profilurile pacienţilor care se tratează la spitalul Monza

Noi tratăm o patologie de nişă, nu suntem un privat generalist. Nişele noastre sunt cardiologia, chirurgia cardiovasculară şi neurochirurgia. Vârsta celor care ne adresăm e de la 60 de ani în sus, având în vedere că e vorba despre boli cardiovasculare. Asta nu înseamnă că nu tratăm şi pacienţi mai tineri care au probleme cardiovasculare, şi nu în ultimul rând – copii – fiind singurul centru privat din ţară care tratează bolile cardiovasculare la copii, ne-a spus Luca Militello.

Cele mai căutate specialităţi medicale ale spitalului Monza

Cardiologia, chirurgia cardiovasculară şi neurochirurgia au crescut foarte mult, pot să spun că s-au triplat în ultimii doi ani. Avem un număr triplu de pacienţi pe specialităţile respective în 2016 faţă de numărul din 2014, a spus pentru ECONOMICA.NET Luca Militello.

Cele mai frecvente operaţii la Spitalul Monza

Pe partea de cardiologie intervenţională – angioplastiile sunt cele mai frecvente operaţii făcute la spitalul Monza; pe partea de chirurgie cardiovasculară – bypass-ul autocoronarian şi plastia de valvă mitrală, iar pe partea de neurochirurgie – tumorile la creier, ne-a spus Luca Militello.

Bypass-ul autocoronarian costă între 6.000 euro şi 6.500 euro la spitalul Monza

De exemplu, un bypass autocoronarian, care este cea mai frecventă operaţie care o facem, costă în străinătate în jur de 20.000 de euro, iar la noi se tratează cu 6.000 euro – 6.500 euro. În momentul în care am făcut un preţ pentru pacient, acel preţ rămâne până la sfârşit. Ne asumăm noi eventualele costuri suplimentare sau zilele în plus de spitalizare, a explicat Luca Militello în interviul acordat pentru Economica.net.

Cât plătesc, în medie, pacienţii care se tratează la spitalul Monza

Pacienţii cu patologii cardiovasculare plătesc, în medie, 7.000 euro pe serviciile pe care le primesc în spital, pacienţii care se tratează la neurochirurgie plătesc, în medie, între 7.000 euro şi 8.000 de euro, iar cei care se tratează la ortopedie, plătesc, în medie, 2.000 euro – 3.000 euro.
„O medie pe spital nu pot să vă spun, pentru că sunt patologii foarte diferite. Pot să vă spun o medie pe specialităţi medicale. Pe specialităţile cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, pacienţii plătesc, în medie, 7.000 euro, pe neurochirurgie, pacienţii plătesc în medie între 7.000 euro şi 8.000 de euro, pe ortopedie, media este în jur de 2.000 euro – 3.000 euro”, ne-a spus Luca Militello.

Preţurile intervenţiilor făcute la Monza au crescut cu 10-15% în patru ani

Am încercat să ne adaptăm un pic pieţei, în sensul în care în ultimii doi ani a fost o creştere de salarii destul de mare în economie. Anumite preţuri au crescut. Noi am încercat doar să ne acoperim diferenţele care s-au generat pe parcurs. De exemplu, un bypass care când am deschis spitalul costa 5.500 euro, astăzi e 6.000 euro – 6.500 euro. Deci o creştere cu 10-15%, proporţional cu creşterea generală pe piaţă, ne-a spus Militello.

10% din tariful unei intervenţii făcute la spitalul Monza e decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

90% din tariful unei intervenţii plăteşte pacientul, iar 10% plăteşte Casa de Asigurări de Sănătate, ne spune Militello.
Directorul general al spitalului Monza a adăugat că investigaţiile din zona de radiologie şi imagistică sunt decontate integral de Casa de Asigurări, până la plafon. Avem un buget, iar până îl consumăm, facem totul gratuit, a adăugat Luca Militello.

Specialităţile medicale care care au generat cele mai mari venituri pentru spitalul Monza

Core business-ul nostru e cardiologia şi chirurgia cardiovasculară. Mai mult de 50% din activitatea acestui spital e legată de cardiologie, de chirurgia cardiovasculară. Intervenţiile din zona de cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară au generat cele mai mari venituri pentru spitalul Monza. Un alt element foarte puternic este neurochirurgia care contribuie cam cu 25% (n. red. la veniturile spitalului), şi restul specialităţilor – cu încă 25%, ne-a spus Luca Militello.

Directorul general al spitalului Monza a adăugat: „Cardiologia intervenţională a cunoscut o creştere spectaculoasă în 2016, datorită faptului că am încheiat un parteneriat foarte puternic cu centrele de excelenţă Ares. Până anul trecut, Monza şi Ares erau considerate cele mai bune centre de pe piaţă pentru cardiologia intervenţională. Ne-am unit. Când am început parteneriatul cu Ares am zis că la noi matematica nu e valabilă, am zis că unu plus unu trebuie să facă trei: sinergie. Şi a fost adevărat”.

Luca Militello ne-a mai spus că “pe partea de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară, numărul pacienţilor a crescut cu 25% pe an. Până ne-am unit cu Ares, numărul pacienţilor pe partea de cardiologie intervenţională a crescut tot cu 25% anual. De când ne-am unit cu Ares, a crescut cu 300% în ultimele şase luni”.

Cum vede Luca Militello scăderea exodului medicilor

Cele mai oportune şi fezabile soluţii pentru scăderea exodului medicilor sunt cele pe care le-am adoptat noi, ne spune Luca Militello. Să-i oferi medicului condiţiile să poată opera în siguranţă. Să nu fie risc de infecţii intraspitaliceşti, pentru ca apoi pacientul să se întoarcă de o sută de ori. Asta e prima condiţie pentru un medic bun. Doi: partea salarială. Noi am adus medici care au lucrat în străinătate: doctorul Sergiu Stoica a lucrat ani de zile în Canada, doctorul Cătălin Badiu a lucrat în Germania, doctorul Săndică, pe care îl încercăm să-l aducem aici, e tot în Germania. Trebuie să creezi un sistem occidental. Noi l-am creat aici, ne-a spus Luca Militello.

Cum ţine spitalul Monza sub control infecţiile nozocomiale

„E simplu. Sunt nişte protocoale internaţionale. Le respecţi şi înveţi angajaţii să le respecte, pentru că protocoalele sunt scrise, dar problema e umană. În infecţiile nozocomiale, 99% din problemă nu e detergentul, este problema umană de a respecta circuitele, protocoalele. Acolo insistăm foarte mult şi avem un nivel de infecţie sub media europeană”, spune Luca Militello.

Cum s-ar putea rezolva problema infecţiilor nozocomiale în spitalele de stat

„Să se dărâme spitalele şi să se refacă de la capăt. Nu există altă variantă, ne spune ferm Luca Militello. Un spital care a avut 40 de ani bacterii în zidurile sale, dacă nu îl demolezi şi îl refaci, nu o să rezolvi problema”, e de părere Luca Militello.

Cele mai mari probleme ale sistemului sanitar de stat, în opinia lui Luca Militello

Nu există o politică organică. În sistemul de sănătate din România se investeşte foarte mult în clădiri, în aparatură medicală de ultimă generaţie, dar nimeni nu ştie să le folosească, n-avem bani de formare profesională, n-avem bani pentru medici, n-avem bani pentru asistente. Sistemul e dezechilibrat, e de părere Luca Militello.

300 de copii cu patologie cardiovasculară mor anual pentru că nu sunt operaţi. O să mă lupt să facem un program naţional pentru a putea opera copiii cu patologie cardiovasculară în ţara noastră, ne-a spus Luca Militello.

Când am deschis departamentul de chirurgie pediatrică, l-am anunţat ca un proiect social. Adică din acest departament noi nu vrem să facem niciun profit. Vrem doar să acoperim costurile şi să putem opera cât mai mulţi copii. Am demarat un proiect la nivel ministerial ca să putem intra şi noi într-un program naţional. N-am reuşit, pentru că se pare că nu există un cadru legislativ care să permită acest lucru. Astăzi se preferă să se trimită copii în străinătate cu formularul E 112, unde operaţia costă între 20.000 – 30.000 de euro, când la noi se poate face cu 5.000 euro. Preşedinţii CNAS cu care am discutat au spus că nu e atribuţia lor, problema e cadrul legislativ şi până când Ministerul nu stabileşte un cadru legislativ pentru privaţi, Casa nu poate face nimic. Casa de Asigurări ne-ar da bani, dar nu poate. Nu există voinţă politică. Am prezentat un proiect în care am demostrat că în fiecare an statul român plăteşte 2 milioane euro pentru a opera în străinătate 100 de copii cu patologie cardiovasculară (la o medie de 20.000 euro per operaţie). Noi cu cele 2 milioane de euro putem să facem 400 de operaţii. Despre ce vorbim? Aveţi aici spitalul, aveţi chirurgi, aveţi un proiect deja făcut, nu direcţionaţi bani acolo, direcţionaţi bani aici şi facem de patru ori mai multe operaţii. Din păcate, ceilalţi 300 de copii care nu se operează mor, atrage atenţia Luca Militello.

Noi suntem aici de patru ani. Şi în patru ani, Ministrul Sănătăţii s-a schimbat de patru sau cinci ori. Am discutat cu toţi. Nu pot să spun că am găsit tot timpul uşile deschise. Chiar am avut nişte relaţii foarte bune la nivel instituţional. Dar când ajungeam la un nivel de a concretiza discuţiile, venea altul şi trebuia să o luăm de la capăt, a adăugat Luca Militello.
O să mă lupt să facem un program specific pentru a putea opera copiii cu patologie cardiovasculară în ţara noastră. Pentru că în aceste cazuri nu e vorba doar de bani. Când o familie cu un copilaş de trei-şase luni pleacă în străinătate, nu vorbeşte limba, nu ştie să se orienteze în spaţiu, e groaznic. O ţară civilizată nu îşi permite să trimită copiii (n. red. la tratament) în străinătate, sau să îi lase să moară în ţară, ne explică Luca Militello.

Acesta a adăugat că Spitalul Monza are un parteneriat cu o fundaţia italiană care aduce peridic copii din Kosovo şi Albania pentru a fi operaţi aici. Periodic, o dată la trei luni, noi operăm gratuit şase, opt, zece copii din ţări defavorizate, ne mai spune directorul general al Spitalului Monza.

Spitalul Monza este parte a grupului „Policlinico di Monza” din Italia care mai deţine şi zece spitale în Italia. Spitalul Monza a fost deschis în iulie 2012 ca centru de excelenţă în chirurgia cardiovasculară.

Citeşte şi: Privaţii din Sănătate care au obţinut cei mai mulţi bani de la Casa de Asigurări Bucureşti şi cât înseamnă în afacerile lor

Precizare: Luca Militello a refuzat să ne spună dacă valorile salariilor medicilor şi asistentelor angajaţi la Monza, precizate mai sus, sunt nete sau brute.

Te-ar mai putea interesa și
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange (foto),......
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...