După ce Radu Toia a fost numit consilier al preşedintelui ASF, postul deţinut de acesta în cadrul SAL FIN a rămas vacant. Ieri, 2 martie 2017 la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară, în cadrul Grupului Consultativ de Dialog Permanent în Domeniul Protecției Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare au avut loc alegeri pentru poziţia de reprezentant al pieței financiare nebancare în cadrul Colegiului de Coordonare SAL FIN. Pentru postul de membru în cadrul colegiului SAL FIN au candidat un reprezentant al Asociaţiei Brokerilor de pe Piaţa de Capital, unu al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurări din România, unu al UNSICAR şi un reprezentant al societăţilor de regularizări de daună.
Reprezentantul UNSICAR la Grupul Consultativ de Dialog Permanent în Domeniul Protecției Consumatorilor de Servicii Financiare Nebancare, Dorel Duță, membru CD UNSICAR, a câștigat prin vot secret, în urma a două etape de vot şi va fi reprezentantul pieței în cadrul Colegiului de Coordonare SAL FIN, după validarea candidaturii de către Consiliul ASF, care este următoarea etapă din cadrul acestor alegeri.
Dorel Duţă lucrează pe piaţa asigurărilor generale de 22 de ani. Este absolvent al Facultăţii de Drept, deţine un certificate profesional în management la The Open University şi a terminat cursul de pregătire continuă a conducătorilor executivi IMA. A început activitatea în asigurări în 1995 ca inspector la Asigurări Ion Ţiriac ASIT, a continuat ca director şi consilier juridic la aceeaşi societate de asigurări. Din anul 2000 şi până în prezent ocupă funcţia de director general al Hobbit Broker de Asigurare Reasigurare, membru în Consiliul Director al UNSICAR. În ultimii ani a avut o participare activă în cadrul grupurilor de lucru ASF (Protecţia consumatorilor, RCA, Baze date şi statistică).
SAL-FIN este entitatea de soluționare alternativă a litigiilor în domeniul financiar nebancar, înființată de ASF în baza Ordonanței de Guvern nr.38/2015 privind soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi. Principala atribuţie a SAL-FIN constă în organizarea şi soluţionarea prin proceduri de soluționare alternativă a litigiilor (SAL) a litigiilor interne sau transfrontaliere, născute din contracte de vânzare sau de prestare de servicii încheiate de consumatori cu comercianţii prevăzuţi la art. 1 alin. (2) din Regulamentul nr. 4/2016 privind organizarea şi funcţionarea Entităţii de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul financiar nonbancar (SAL-FIN).
Conducerea SAL-FIN este asigurată de Colegiul de coordonare, format din cinci membri, dintre care doi sunt nominalizaţi din partea Autorității de Supraveghere Financiară, unul din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, unul din partea asociaţiilor pieţei financiare nonbancare şi unul din partea asociaţiilor de consumatori. Membrii Colegiului de coordonare sunt numiţi prin decizie a Consiliului ASF pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii mandatului o singură dată.