România caută bani în America. Vrea împrumuturi în dolari pe 10 ani. Ce spun analiştii

Citigroup, Deutsche Bank si HSBC vor intermedia o iminentă emisiune de obligaţiuni în dolari a Guvernului Român. Maturitatea obligaţiunilor va fi de 10 ani, potrivit secretarului de stat Bogdan Drăgoi, citat de Reuters. „Este o fereastră de oportunitate care nu trebuie ratată“, consideră administratorii de fonduri de investiţii din România.
Adrian N. Ionescu - mar, 31 ian. 2012, 12:51

Pregătirile pentru emisiunea de obligaţiuni în dolari, amânată anul trecut, se află în linie dreaptă, potrivit Reuters, care îl citează pe Bogdan Drăgoi, secretarul de stat din Misterul Finanţelor Publice, care are în responsabilitatea Trezoreriei statului român.

Randamentul preliminat se învârte în jurul valorii de 7 %.

Capacitatea de plată a României este clasificată cu un rating de Baa3 de către agenţia Moody’s Investors Service Inc., şi de BBB de către Fitch Ratings, adică doar cu o notă deasupra statutului „junk“, nerecomandabil investiţiilor. Standard & Poor a retrogradat România tot cu o gradaţie sub clasificarea recomandabilă investiţiilor (investment grade) de la BB +. Toate cele trei evaluări au perspective stabile.

Tentativa de a emite obligaţiuni în dolari a eşuat toamna trecută în pofida unui turneu de prezentare şi negocieri neoficiale (roadshow) considerat de autorităţi de succes.

Ultima emisiune de obligaţiuni a României pe pieţele externe a avut loc în iunie anul trecut, când Ministerul Finanţelor a preferat să ia doar 1,5 miliarde euro, jumătate din cât i s- a oferit, dar la costuri considerate neconvenabile. Ulterior, criza datoriilor suverane a izbucnit atât de virulent încât încercarea nu a mai fost reluată.

Este o fereastră de oportunitate care nu trebuie ratată“, crede Dragoş Neacşu, preşedintele executiv al Erste Asset Management România, cea mai mai mare firmă de administrare a investiţiilor personale din România, cu o cotă de piaţă de peste 35%. Dragoş Neacşu a fost el însuşi secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

România ar avea un moment prielnic de speculat acum pe piaţa americană, atât pentru că băncile au bani ca urmare a campaniei de injecţii de lichidităţi  pompate de Federal Reserve (banca centrală a SUA), dar şi pentru că alţi candidaţi eligibili pentru banii americani nu prea mai sunt în regiunea noastră.

„Vecini de-ai noştri au beneficiat de credite obligatare generoase de la americani în ultimul deceniu. Mă refer mai ales la Ungaria. Este  momentul ca România să se afirme ca o alternativă valoroasă de plasament“, a adăugat preşestintele Erste Asset management, făcând aluzie la marile dificultăţi ale Ungariei de a găsi bani pe pieţele externe.

Totodată, „semnarea de ieri a tratatului european pentru o politică fiscală comună este un avantaj. În altă ordine de idei, rămâne de vţzut care vor fi cele 12 ţări care vor reuşi primele să ratifice tratatul şi mai ales dacă toate vor fi  din Zona Euro, sau altele, din afara acesteia, se vor  grăbi mai mult“, a completat Dragoş Neacşu.

Ministerul Finanţelor caută să-şi consolideze poziţia şi pe partea valutară, după ce au reuşit să culeagă aproape 10 miliarde de lei de pe piaţa internă la costuri în scădere.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Ciolacu: Antreprenorii români sunt adevăratele modele de creştere pe care trebuie să le urmeze economia noastră
Antreprenorii români sunt ''adevăratele modele de creştere'' pe care trebuie să le urmeze economia noastră, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, care a subliniat că pentru el şi colegii......
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanțelor a planificat împrumuturi de aproape 6,5 miliarde de lei pentru luna noiembrie
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2024, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Doi români i-au atras atenția lui Emmanuel Macron cu o inovație tech contra dezinformării
Un proiect inovator dezvoltat de compania românească TechWave Development și finanțat de inițiativa Next Generation ...
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Oprea (MEAT): Există progrese evidente în privinţa valorii schimburilor comerciale bilaterale între România şi Turcia
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri că există progrese evidente ...