UE amendează cu 155 milioane de euro şase producători de sisteme de aer condiţionat pentru automobile

Grupul german Mahle Behr, firma japoneză Denso şi alţi patru producători de componente auto au fost amendaţi cu 155 milioane de euro de Comisia Europeană pentru că au pus la punct mai multe carteluri pe piaţa furnizării de componente pentru instalaţiile de climatizare şi de răcire ale motoarelor destinate constructorilor auto din spaţiul economic european, informează Reuters.
Economica.net - mie, 08 mart. 2017, 17:26
UE amendează cu 155 milioane de euro şase producători de sisteme de aer condiţionat pentru automobile

Cei şase producători de componente auto vizaţi de această decizie sunt companiile Behr (Germania), Calsonic (Japonia), Denso (Japonia), Panasonic (Japonia), Sanden (Japonia) şi Valeo (Franţa). Investigaţia Comisiei Europene a scos în evidenţă existenţa a patru carteluri care au funcţionat în perioada 2004-2009. Cei şase furnizori şi-au coordonat preţurile şi pieţele prin schimburi de informaţii sensibile.

‘Decizia de astăzi scoate în evidenţă că nu acceptăm cartelurile care afectează piaţa europeană, indiferent de cine şi cum sunt organizate’, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

Firma germană Mahle Behr a fost amendată cu 62,1 milioane euro, în timp ce firma japoneză Sanden trebuie să plătească o amendă de 64,6 milioane de euro, iar firma niponă Denso a fost amendată cu 322.000 euro. Amenda impusă firmei franceze Valeo este de 26,7 milioane euro, iar Calsonic trebuie să plătească 1,7 milioane euro. În schimb, Panasonic a evitat plata unei amenzi pentru că a alertat Comisia despre existenţa unui cartel.

Toate companiile vizate şi-au recunoscut vinovăţia în schimbul unei reduceri de 10% a amenzilor lor.

Executivul comunitar a precizat că aceste carteluri i-au afectat pe producătorii auto Volkswagen, BMW, Mercedes, Volvo, Suzuki, Nissan, Renault şi Jaguar Land Rover.

Aceasta este a şasea decizie a Comisiei Europene de la debutul unor investigaţii în industria componentelor auto în urmă cu mai mulţi ani. Celelalte tipuri de componente auto aflate în continuare în vizorul Comisiei sunt scaunele, sistemele de direcţie şi ţevile de eşapament.

În România, Valeo a început la Timişoara producţia sistemelor de iluminat în septembrie 2005. În prezent, peste 1.400 de oameni produc faruri, faruri de ceaţă, lămpi adiţionale stop şi faruri pentru camioane pentru cele mai mari nume din domeniul producţiei de automobile.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...