Ministrul Educaţiei: Fondul de salarii este undeva la 11 miliarde lei. Trebuie văzut dacă va fi o creştere de 56%

Fondul de salarii în Educaţie este de aproximativ 11 miliarde de lei, în prezent, şi urmează să ajungă la circa 17 miliarde de lei până în 2021, însă trebuie văzut dacă în final creşterea va fi de 56%, a afirmat joi, preşedintele Federaţiei Sindicale Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul întâlnirii de la Ministerul Muncii pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară.
Economica.net - joi, 09 mart. 2017, 14:25
Ministrul Educaţiei: Fondul de salarii este undeva la 11 miliarde lei. Trebuie văzut dacă va fi o creştere de 56%

‘În momentul de faţă fondul de salarii e undeva la 11 miliarde, trebuie văzut în final dacă va fi o creştere de 56%, aşa cum se pare, este evident că sunt aproximativ 6 miliarde de lei în plus, până undeva la 17 miliarde până în 2021, dar dacă vreţi, ca şi comparaţie, vă reamintesc faptul că în proiectul legii salarizării, făcut de tehnocraţi, era prognozată o creştere a salariului de 33% până în 2022. Oricum, este un progres, faţă de ce s-a întâmplat anul trecut’, a declarat Simion Hăncescu.

Preşedintele FSLI a subliniat că, la momentul actual, sunt aproximativ 5.000 de necalificaţi în sistem, din cauza salariilor mici din învăţământ.

‘Este adevărat că este o problemă în sistem, avem aproximativ 5.000 de necalificaţi în acest moment, din cauza faptului că salariile sunt foarte mici. În momentul de faţă un profesor debutant câştigă 1.450 de lei net şi sperăm că, prin nouă grilă, care se va aplica până în 2021, aceste salarii să crească undeva spre 3.500 de lei, sperăm chiar mai mult’, a precizat Simion Hăncescu.

Întrebat dacă vor fi salarii majorate cu 100%, precum cele din Sănătate, acesta a menţionat că este vorba de o creştere medie, undeva la 56%.

Pe de altă parte, referitor la deficitul de personal, preşedintele FSLI a explicat faptul că nu există nicio clasă fără profesori la catedră.

‘Toţi elevii au dascăli în momentul de faţă, nu există nicio clasă fără profesori la catedră, dar sunt, aşa cum spuneam, 5.000 de necalificaţi. Suplinitori sunt mai mulţi în sistem, dar atenţie, sunt cu studii de specialitate. Fără studii sunt undeva la 5.000 de posturi’, a mai spus acesta.

La rândul său, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicale Spiru Haret a arătat, însă, că salariile debutanţilor nu pot creşte foarte mult, deoarece există riscul ca un debutant să aibă un salariu mai mare decât un angajat cu vechime.

‘Nu poţi să creşti salariile debutanţilor foarte mult, pentru că există riscul ca, la un moment dat, debutantul să aibă un salariu mai mare decât un angajat care are definitivatul sau chiar gradul 2, deci lucrurile acestea trebuie evitate. Toţi sunt trataţi cu cea mai mare atenţie, vor fi creşteri salariale corespunzătoare. Important este să corectăm micile funcţionalităţi de ordin tehnic, să vedem legea aprobată şi mai departe’, a spus Marius Nistor.

Consultările pe tema proiectului de lege privind salarizarea unitară au continuat joi, când ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, s-au întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie.

Discuţiile pe marginea salarizării unitare au început luni, primii chemaţi la consultări fiind reprezentanţii sindicatelor din ordine publică, şi au continuat marţi cu sindicatele din Sănătate.

Te-ar mai putea interesa și
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. Și colaborarea cu stațiile ITP a fost afectată....
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Simtel a intrat în Republica Moldova cu divizia de trading de energie electrică
Grupul antreprenorial românesc Simtel a intrat pe piața de energie electrică din Republica Moldova, cu deschiderea filialei ...