Isărescu, reales preşedinte al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiară

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a fost reales, marţi, preşedinte al Comitetului Naţional pentru Stabilitate Financiarǎ (CNSF) pentru un nou mandat de un an.
Economica.net - mar, 31 ian. 2012, 14:23

Alături de Isărescu, la întâlnirea CNSF au participat Bogdan Drăgoi (secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice), Gabriela Anghelache (preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare), Constantin Buzoianu (preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurǎrilor), Mircea Oancea (preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private) şi Eugen Dijmărescu (director al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar), potrivit unui comunicat comun al celor şase instituţii.

 

„Membrii CNSF au analizat Recomandarea privind mandatele macroprudenţiale naţionale, publicată de Comitetul European pentru Risc Sistemic (CERS), precum şi aranjamentele instituţionale pentru implementarea politicilor macroprudenţiale la nivelul unor state membre ale Uniunii Europene. În acest context s-au stabilit direcţiile de acţiune în vederea pregătirii, până în luna iunie 2012, a unui raport intermediar privind mandatul macroprudenţial în România ca o primă etapă pentru transpunerea Recomandării CERS în legislaţia naţională”, se arată în comunicat.

 

Au fost prezentate de asemenea cele mai recente măsuri pentru întărirea stabilităţii financiare în linie cu prevederile acordurilor de finanţare externă convenite cu Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

 

Membrii Comitetului au arătat că sectorul financiar românesc s-a menţinut stabil, bine capitalizat, în pofida contextului economic şi financiar dificil pe plan european şi mondial.

 

Comitetul a fost înfiinţat în 2007.

 

Principalele sale atribuţii sunt promovarea schimbului de informaţii şi opinii în domeniul stabilităţii financiare şi gestionării eventualelor crize financiare, examinarea proiectelor de acte normative ce prezintă interes pentru autorităţi din perspectiva stabilităţii financiare şi a gestionării crizelor financiare. Totodată, CNSF evaluează analizele asupra stabilităţii sistemului financiar şi asupra riscurilor la care sunt expuse instituţiile şi pieţele financiare, precum şi capacitatea sectorului de a rezista la şocuri extreme, dar plauzibile pe baza aplicaţiilor de tip stress test.

Te-ar mai putea interesa și
Accident aviatic în Coreea de Sud. 85 de morți VIDEO
Accident aviatic în Coreea de Sud. 85 de morți VIDEO
Cel puţin 85 de persoane au murit într-un accident aviatic în Coreea de Sud, după ce un avion a aterizat forțat pe un aeroport ....
Sabotajul unui cablu electric în Marea Baltică: Petrolierul suspectat a fost arestat de poliţia finlandeză
Sabotajul unui cablu electric în Marea Baltică: Petrolierul suspectat a fost arestat de poliţia finlandeză
Petrolierul Eagle S suspectat că face parte din "flota fantomă" a Rusiei şi că a provocat o pană a unui cablu submarin ...
Un articol al lui Elon Musk care reiterează sprijinul său pentru AfD declanşează o controversă în Germania
Un articol al lui Elon Musk care reiterează sprijinul său pentru AfD declanşează o controversă în Germania
Miliardarul Elon Musk şi-a reînnoit apelul ca germanii să voteze partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania ...
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Ce se întâmplă cu o hidrocentrală emblematică a României. Anunț de la Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a lansat licitația pentru reabilitarea a patru ...