România este al zecelea producător de maşini din Uniunea Europeană, iar în 2015 a înregistrat o creştere sănătoasă de 7%. Cei mai importanţi producători de pe piaţa locală, Dacia şi Continental, sunt jucătorii cheie în sectorul auto din România. Ambele companii au afaceri care depăşesc un miliard de euro. Comparativ cu 2005, industria auto a crescut de cinci ori şi a ajuns la 20 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2015, arată studiul Made in România, realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL. Peste 600 de producători aveau la sfârşitul lui 2015 mai mult de 200.000 de angajaţi.
Renault este prezent de 15 ani pe piaţa românească, după ce a cumpărat fabrica Dacia din Piteşti în 1999. În prezent, patru dintre cele mai de succes modele Dacia, dintr-un total de şapte, sunt produse aici, dar şi componente pentru maşini asamblate în alte fabrici ale grupului.
Americanii de la Ford au cumpărat fosta fabrică Daewoo din Craiova în 2007. În fabrica din România este asamblat modelul Ford B-Max, dar mai sunt produse şi motoare moderne pentru celelalte maşini ale producătorului.
România nu a atras doar producătorii de maşini, ci şi nume care activează în producţia de cauciucuri, scaune pentru maşini, volane, sisteme electrice şi electronice sau producători de componente din plastic. Majoritatea dintre fabricile acestor sunt localizate în jurul Piteştiului şi Craiovei, aproape de Dacia şi Ford, dar şi în partea de vest a ţării dintr-un motiv evident: apropierea de Europa Centrală şi de Vest, principalele pieţe de export pentru ţara noastră. Drumurile şi forţa de muncă sunt alte două motive pentru care producătorii de componente au ales partea de vest a ţării pentru deschiderea de noi fabrici, se mai arată în studiul JLL.
Aproape 10% din forţa de muncă din sectorul auto lucrează pentru doi mari producători, Dacia şi Ford, care împreună au afaceri de cinci miliarde de euro anual. Iată mai jos harta industriei auto din România.