Holzindustrie Schweighofer anunţă că a delistat 79 de furnizori, din cauza unor nereguli identificate în documentele de transport

Austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au anunţat, marţi, într-un comunicat de presă transmis AGERPRES că, până în decembrie 2016, au delistat 79 de furnizori, din cauza identificării unor nereguli într-o serie de documente.
Economica.net - mar, 14 mart. 2017, 14:58
Holzindustrie Schweighofer anunţă că a delistat 79 de furnizori, din cauza unor nereguli identificate în documentele de transport

‘În urma angajamentului asumat de a lupta împotriva tăierilor ilegale, compania îşi bazează abordarea pe un dialog constructiv cu ONG-urile de mediu, pe o comunicare transparentă şi pe un sistem complex de control al lanţului de aprovizionare. Unul dintre principiile directoare este strânsa colaborare cu autorităţile şi informarea acestora când apar informaţii despre posibile nereguli privind provenienţa lemnului. Cooperarea dintre Holzindustrie Schweighofer şi autorităţi are ca scop lupta împotriva tăierilor ilegale din România. Compania analizează fiecare informaţie despre posibile nereguli din lanţul de aprovizionare şi studiază în detaliu fiecare caz. Holzindustrie Schweighofer are o toleranţă zero în aceste situaţii. Dacă apar nereguli sau suspiciuni despre posibile nereguli în lanţul de aprovizionare, autorităţile vor fi informate sistematic. Dacă un furnizor nu respectă politica de achiziţii a companiei, acesta va fi exclus din lanţul de aprovizionare. Din aceste motive, Holzindustrie Schweighofer a delistat 79 de furnizori până în decembrie 2016’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, recent echipa de conformitate a companiei a identificat nereguli într-o serie de documente legate de un transport provenind dintr-un depozit de buşteni şi a informat Garda Forestieră despre acest incident.

‘La finalul lunii februarie 2017, echipa de conformitate a companiei a identificat nereguli într-o serie de documente legate de un transport provenind dintr-un depozit de buşteni şi a informat Garda Forestieră despre acest incident. În acest moment, compania colaborează cu autorităţile, punându-le la dispoziţie toate detaliile necesare clarificării situaţiei. Pentru a respecta toate prevederile şi procedurile legale, Holzindustrie Schweighofer nu are posibilitatea de a face publice informaţiile transmise autorităţilor. Având în vedere că Holzindustrie Schweighofer nu execută operaţiuni de exploatare forestieră, compania cere transportatorilor săi să îşi doteze, până la sfârşitul lunii martie 2017, toate camioanele (care fac transporturi către Holzindustrie Schweighofer) cu dispozitivul de urmărire prin GPS Timflow, asigurând astfel măsuri sporite de securitate în lanţul său de aprovizionare. Sistemul permite urmărirea cu exactitate a transporturilor de lemn de la locul de încărcare până la destinaţia finală, minimizând aproape complet riscul încălcării legii de către furnizorii săi’, subliniază compania austriacă.

Organizaţia Forest Stewardship Council (FSC) a anunţat, pe data de 17 februarie, că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer, iar în urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale.

FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă, în condiţiile în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate.

Retailerul de bricolaj Hornbach a precizat, la finele anului trecut, că încetează colaborarea cu Holzindustrie Schweighofer, începând cu luna ianuarie 2017, în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, o gamă largă de produse pentru care a ales deja un furnizor nou.

La rândul său, Leroy Merlin, unul dintre cei mai importanţi retaileri de bricolaj la nivel mondial şi unul din liderii pieţei de bricolaj din România, a anunţat, recent, întreruperea colaborărilor cu companiile care nu deţin certificările de sustenabilitate FSC şi PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification). Compania menţionează că procesul de înlocuire a produselor delistate se va întinde pe o perioadă de maximum trei luni, fiind deja demarate negocieri cu noi furnizori.

Săptămâna trecută, Brico Depot România a sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la producătorul austriac Holzindustrie Schweighofer.

Holzindustrie Schweighofer a deschis prima fabrică de cherestea în România în anul 2003, la Sebeş. În prezent, compania operează pe plan local alte două fabrici de cherestea – la Rădăuţi şi Reci, o fabrică de panouri încleiate din lemn masiv la Siret şi una de panel la Comăneşti, generând aproape 3.000 de locuri de muncă direct în aceste locaţii şi mai mult de 10.000 de locuri de muncă indirect, în industrii conexe.

Din octombrie 2015, din grupul Schweighofer face parte şi o fabrică de cherestea în Germania.

Te-ar mai putea interesa și
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
AFM organizează o sesiune de înscriere a dealerilor în Programul Rabla pentru Tractoare în perioada 22 – 28 noiembrie
Administraţia Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în vederea validării dealerilor, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini......
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
CPE anunță că devine o compania cu capital 100% românesc, după preluarea participației deținută de Custom Group
Furnizorul de soluții de tehnologie pentru retail, aviație și logistică CPE România anunță că preia totalitatea acțiunilor ...
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. Pescarii au închiriat deja trei loturi. Cât costă metrul pătrat
Marea Neagră a fost scoasă la licitație. În premieră pentru România, luciul de apă poate fi închiriat de pescari, ...
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA pentru Educaţie, din orașul Sibiu
Ministrul Culturii Raluca Turcan anunță o investiție de peste 2 milioane de euro în Bastionul Soldisch şi Centrul ASTRA ...
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că urmează o investiţie de ...