S-a lansat prima platformă online de educare a utilizatorilor de internet din România, cu licenţă Kaspersky inclusă

O treime din utilizatorii de internet din România au fost victime ale atacurilor cibernetice, iar comportamentul online este adesea vulnerabilitatea cea mai exploatată de hackeri. În acest context, compania de servicii IT StarTech Team, alături de Kaspersky şi Netsafe, lansează Sigurantapenet.ro, prima platformă de educare a utilizatorilor de internet din România, sperând că informarea şi instruirea românilor vor reduce incidenţa atacurilor informatice.
Economica.net - mie, 15 mart. 2017, 08:38
S-a lansat prima platformă online de educare a utilizatorilor de internet din România, cu licenţă Kaspersky inclusă

„Siguranţa informatică este cea mai importantă provocare a erei digitale, iar creşterea accelerată a fenomenului criminalităţii informatice, cât şi slaba conştientizare a riscurilor la care se expun utilizatorii de internet au fost principalele argumente pentru care am luat această iniţiativă. Pe Sigurantapenet.ro, utilizatorii vor afla cum să se protejeze atunci când navighează pe internet, cum acţionează hackerii, care sunt vulnerabilităţile la care se expun copiii pe internet şi programele dăunătoare pe care le folosesc zilnic”, spune Bogdan Tudor, CEO StarTech Team.

Platforma poate deveni utilă şi pentru segmentul de business, pentru a întări siguranţa informatică a companiilor prin reducerea factorului de risc la nivelul angajaţilor, consideră Tudor.

Parcurgerea modulelor şi testelor de pe Sigurantapenet.ro durează aproximativ 30 de minute, iar informaţiile astfel dobândite le vor oferi utilizatorilor posibilitatea de a se feri de potenţiale riscuri şi vulnerabilităţi, de a-şi proteja informaţiile personale şi viaţa profesională.

După parcurgerea materialelor de pe platforma de informare, utilizatorii vor primi o licenţă Kaspersky Safe Kids, cu 12 luni de valabilitate.

Pe Sigurantapenet.ro sunt prezentate module video cu informaţii despre atacurile informatice, urmate de teste de tip quiz prin care utilizatorul poate valida ceea ce a învăţat.

„Orice tehnologie nouă este o sabie cu două tăişuri. Deschide noi căi de atac. Copiii nu fac exceptie. Atâta timp cât nu ezităm să ne educăm copiii în privinţa pericolelor lumii reale, să se uite în stânga şi în dreapta când traversează, să nu deschidă uşa când o persoană străina sună şi este singur acasă şi aşa mai departe, la fel de bine trebuie să educăm copiii în ceea ce priveşte mediul online”, afirmă Ştefan Tănase de la furnizorul de soluţii de securitate informatică Kaspersky România.

Trei din zece români au fost victime ale atacurilor cibernetice, iar şapte din zece români se simt vulnerabili pe internet, potrivit sondajului „Siguranţa pe Internet” efectuat în perioada 9-13 martie 2017 de StarTech Team. De asemenea, peste 90% din cei intervievaţi consideră că reuşitele atacurilor cibernetice ar scădea dacă oamenii ar fi mai bine informaţi. Peste 70% dintre respondenţi admit că au divulgat informaţii personale prin email.

Acestea fiind zise, 92% dintre utilizatori se declară familiarizaţi cu termenul de criminalitate informatică, iar 56% se consideră bine informaţi cu privire la riscurile la care se expun pe internet.

Cât despre riscuri, 82% dintre români se tem de atacul clasic, infectarea cu viruşi sau malware, 56% de furtul de date personale, 47% de spargerea contului de email, respectiv 43% de spargerea conturilor pe reţelele de socializare. 31% se tem de frauda online, iar 25% de fraudarea contului bancar.

Un procentaj de 45% dintre utilizatori se consideră neinformaţi sau prost informaţi relativ la riscurile la care se expun.

Atacurile informatice din ziua de azi îşi propun strict să facă bani, iar suma medie plătită de o victimă a unui atac de tip ransomware a ajuns anul trecut la 500 de dolari. Atacurile ransomware criptează datele de pe computerul victimei, precum poze de familie sau informaţii de serviciu, şi cer apoi bani în schimbul instrucţiunilor de recuperare a datelor.

Nivelul de sofisticare la care au ajuns atacurile cibernetice este surprinzător.

„Atacatorii primesc banii în monedă virtuală, precum Bitcoin, ceea ce îi face imposibil de urmărit. La nivel global, suma de bani a ajuns anul trecut la 800 de milioane de dolari. Vorbim deja de o industrie. De multe ori, nivelul de suport tehnic pe care sunt capabili sa îl ofere atacatorii, pentru a învăţa utilizatorii plătitori de răscumpărare, pas cu pas, cum să-şi decripteze datele, este comparabil cu competenţele unei companii respectabile”, avertizează Tudor.

Aproape 3 milioane de adrese de IP (adrese de internet) unice din România, adică o treime din total, au fost afectate în 2016 de incidente de securitate cibernetică, potrivit datelor din raportul anual al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). Numărul alertelor de securitate cibernetică a ajuns anul trecut la peste 110 milioane, în creştere cu 61% faţă de 2015.

Vestea bună este că anul trecut a scăzut numărul de domenii „.ro” raportate ca fiind compromise, la puţin peste 17.000, cu 40% mai puţine decât în 2015.

Şi CERT-RO a atras atenţia, în raportul anual, că ameninţările şi vulnerabilităţile informatice din spaţiul virtual românesc continuă să se diversifice, iar dispozitivele sau echipamentele de reţea de uz casnic, cum ar fi routerele wireless, sau cele din zona Internet of Things (camere web, smart TV, smartphone, imprimante etc.) pot deveni ţinta atacatorilor, care pot ataca reţeaua din care acestea fac parte sau pot lansa atacuri asupra altor ţinte de pe internet folosindu-se de aceste dispozitive.

Majoritatea alertelor colectate în 2016 în România de CERT-RO (peste 80%) se referă la sisteme informatice vulnerabile, adică configurate necorespunzător sau nesecurizate, sau la sisteme infectate cu malware de tip botnet, prin care atacatorii pot prelua controlul unui număr ameţitor de dispozitive.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...