BNR: Trebuie să păstrăm un echilibru între firmele cu capital autohton şi cele cu capital străin

Una dintre concluziile unui studiu efectuat de direcţia Stabilitate din BNR: „Dacă vrem să avem stabilitate financiară şi o economie stabilă trebuie să păstrăm un echilibru adecvat de forţe între firmele care au un capital majoritar autohton şi firmele cu capital majoritar străin", spune Florian Neagu, director adjunct Direcţia Stabilitate Financiară din BNR. Mai mult, studiul (prezentat în cadrul evenimentului ADN Antreprenor, organizat de revista Biz) arată că firmele străine sunt mult mai bine primite de autorităţi decât cele autohtone.
Economica.net - mie, 15 mart. 2017, 21:46
BNR: Trebuie să păstrăm un echilibru între firmele cu capital autohton şi cele cu capital străin

De ce trebuie să avem acest echilibru? „Fiindcă fiecare din această tipologie de firme are rolul său în cadrul ciclului economic. Într-un fel se comportă firmele cu capital majoritar străin când e recesiune sau când e avânt economic şi altfel se comportă firmele româneşti. Avem nevoie de amândouă”, precizează Florian Neagu. Conform datelor statistice, 70% din portofoliul corporate al băncilor din România este deţinut de finanţările către firmele cu capital majoritar autohton. „Dacă le merge bine firmelor româneşti o să le meargă bine şi băncilor româneşti. De aceea, mesajul este că o balanţă adecvată de putere între cele două categorii este necesară. De asemenea, din perspective fiscale sau din perspective de sănătate financiară este necesar acest echilibru”, subliniază reprezentantul BNR.

Florian Neagu arată că studiul realizat de echipa BNR a stabilit o masă critică a firmelor cu capital autohton care, în ciuda faptului că sunt în stare să facă faţă procesului de convergenţă din zona Euro şi pot face oricând faţă concurenţei din Uniunea Europeană, nu pot echilibra această balanţă care continuă să se deterioreze în detrimentul lor.

Firmele cu capital autohton, ca număr, sunt de aproape zece ori mai multe decât cele cu capital străin. Ca rezultate rezultate financiare, profiturile generate de firmele cu capital autohton sunt egale dacă nu chiar mai mari decât cele ale firmelor cu capital străin. Pierderile firmelor cu capital autohton sunt mai mici decât pierderile generate de firmele cu capital străin.

„Problemele acestea nu sunt doar la noi în ţară. Acum se doreşte o directivă care să reglementeze aceste lucruri. Ceea ce este mai rău, este că atunci când BNR realizează sondajele de opinie printre agenţii economici, firmele autohtone se plâng că atunci când discută cu autorităţile acestea nici măcar nu sunt neutre cu ele, dar totdeauna sunt foarte binevoitoare cu firmele cu capital străin”, spune oficialul BNR.

„Pentru stabilitatea financiară trebuie ca firmele cu capital majoritar românesc să aibă o sănătate cât mai bună pentru că pe ele le finanţează băncile. Cele străine se finanţează direct de afară sau direct de la mame. Dacă vreau să avem un sector bancar solid, trebuie ca şi firmele cu capital autohton să fie solide. Dacă mă uit însă la cifre, constat că dezechilibrul de putere, care a început acum mulţi ani, continuă”, precizează Florian Neagu.

Reprezentantul BNR a precizat însă că economia are nevoie de ambele tipuri de capitaluri, dar între cele două forme de proprietate trebuie să existe un echilibru care să nu pericliteze stabilitatea financiară. Firmele cu capital privat româ­nesc au fost în 2015 de trei ori mai profitabile decât multi­na­ţio­nale­le, cu un rezultat net (pro­fituri plus pierderi) de 27 miliarde  lei la o cifră de afaceri totală de 551 miliarde lei, faţă de un rezultat net de 9 miliarde de lei la o cifră de afaceri totală de 580 miliarde de lei pentru firmele străine, arată a doua ediţie a studiului „Capitalul Privat Românesc“ realizat de ZF cu sprijinul PIAROM – Patro­natul Investito­rilor Au­toh­toni din România. Ponderea firmelor private româneşti în to­talul cifrei de afaceri a tuturor companiilor ac­tive pe piaţa locală a fost în 2015 de 47%, fa­ţă de 49% companiile străine. Restul de 4% sunt companiile de stat, cu afaceri de 47 miliarde lei.

Te-ar mai putea interesa și
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 de cetăţeni, adică 23,29% din numărul celor înscrişi în listele......
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...