ANRE: comparator pentru preţul gazelor pe tot teritoriul ţării, de săptămâna viitoare

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va lansa începând de săptămâna viitoare un comparator pentru preţul gazelor pentru consumatorii casnici, valabil pentru tot teritoriul ţării unde există serviciul de alimentare cu gaze, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe tema liberalizării pieţei gazelor.
Economica.net - mar, 28 mart. 2017, 12:53
ANRE: comparator pentru preţul gazelor pe tot teritoriul ţării, de săptămâna viitoare

‘Noi venim în întâmpinarea schimbării furnizorului în zona casnică. În acest moment am finalizat comparatorul de preţuri. Acesta este în testare şi în luna aprilie va fi pus pe site. (…) Probabil că de luni va putea fi funcţional’, a arătat Havrileţ.

Potrivit acestuia, comparatorul va permite consumatorilor să vadă care sunt toţi furnizorii care îi pot livra gaze şi ce oferte au aceştia.

‘Introduci datele de contact, în sensul în care precizezi unde este locul de consum, localitatea, suprafaţa pe care o încălzeşti şi automat îţi apar toate ofertele furnizorilor pe care îi obligăm să pună oferta pe site. De exemplu, în Austria dai codul poştal şi câţi metri pătraţi are apartamentul şi apar 70 de oferte. Îţi dă oferta medie, câte sunt sub medie şi câte peste medie, ca să fie mai uşor de căutat. Şi sunt oferte de toate felurile, cu facilităţi de plată, cu diferite condiţionări şi aşa mai departe. Acest lucru este foarte important. Nici nu se poate închipui o liberalizare pe piaţa casnică fără un comparator de preţuri’, a explicat preşedintele ANRE.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, Havrileţ a afirmat că tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat.

‘ANRE va continua să fixeze preţul final pentru consumatorii casnici de gaze. Preţul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferenţe să fie recuperate anul următor’, a explicat Havrileţ.

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă.

‘Considerăm că acest preţ este o bază foarte bună pentru a se forma preţurile în mod liber şi vom vedea anul viitor dacă a crescut, cu cât a crescut’, a apreciat preşedintele ANRE.

Totodată, el a explicat că, dacă pe parcursul următorului an gazier, adică aprilie 2017 – aprilie 2018, vor fi diferenţe foarte mari între preţul pieţei şi cel pe care l-a luat în calcul ANRE pentru preţul final, se ia în calcul posibilitatea unor ajustări trimestriale sau semestriale.

‘Aceasta dacă vor fi diferenţe mai mari de 5%. Dacă nu vor fi diferenţe mai mari de 5%, vom merge aşa până anul viitor şi vom vedea atunci’, a mai arătat Havrileţ.

El a susţinut că nu există riscul ca preţul gazelor de producţie internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat cu scopul de a răsturna rezultatul alegerilor......
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...