Băncile din Europa Centrală şi de Est le vor eclipsa pe rivalele lor din Occident – Reuters

Profiturile băncilor din Europa Centrală şi de Est (CEE) vor creşte mai rapid decât cele obţinute de rivalele din Europa Occidentală pe fondul îmbunătăţirii portofoliilor de împrumuturi, a majorării ratelor dobânzilor şi a creşterii economice mai solide, susţin analiştii intervievaţi de Reuters.
Economica.net - joi, 30 mart. 2017, 19:54
Băncile din Europa Centrală şi de Est le vor eclipsa pe rivalele lor din Occident - Reuters

Deşi marjele de profit la majoritatea băncilor din Europa Occidentală sunt sub presiune, creditorii din Est văd o majorare a profiturilor deoarece presiunile politice asupra sectorului s-au atenuat, în urma unor majorări de taxe.

Cel mai mare creditor din CEE, OTP din Ungaria, precum şi Banca Transilvania din România, dar şi PKO din Polonia, au avut o evoluţie peste nivelul pieţei în cadrul indicelui bancar STOXX Europe 600.

Analiştii susţin că există posibilitatea îmbunătăţirii performanţelor în următorii ani, ţinând cont de fundalul relativ favorabil.

‘Comparativ cu băncile din Europa Occidentală, creditorii din CEE oferă calitate bună pe termen lung’, a apreciat analistul Norbert Harcsa, de la Ipopema Securities.

În România, sistemul bancar a primit sprijin de la Curtea Constituţională (CCR), care a decis că este neconstituţional proiectul de Lege referitor la conversia creditelor în franci elveţieni.

Două din primele trei bănci din România au înregistrat anul trecut creşteri de două cifre a profiturilor, iar situaţia economiei reprezintă de asemenea un factor pozitiv. Anul acesta, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1%, conform previziunilor analiştilor, şi de 5,2%, potrivit estimărilor Guvernului, faţă de o creştere de 4,8% anul trecut.

Cea mai spectaculoasă redresare au înregistrat-o băncile din Ungaria. În 2016, sectorul bancar a raportat un profit înainte de taxe de 1,7 miliarde de dolari, de aproape zece ori mai mare decât nivelul din 2010, când premierul Viktor Orban a impus celebra taxă pe bănci.

În ianuarie 2016, Guvernul a început reducerea taxei pe bănci, economia ar urma să înregistreze o creştere de 3-4% în următorii doi ani, iar creditele neperformante au scăzut la 13-15% din totalul împrumuturilor.

În 2016, profitul OTP a fost mai mult decât dublu, iar directorul general Sandor Csanyi a anunţat că banca are la dispoziţie aproximativ un miliard de dolari pentru achiziţii în Europa de Est, inclusiv în România, şi intenţionează să lanseze o ofertă pentru preluarea Bancpost.

În Polonia, profiturile băncilor se îmbunătăţesc deoarece creşterea economiei accelerează, permiţând creditorilor să atenueze impactul taxei pe bănci. Anul acesta, PIB-ul Poloniei ar urma să înregistreze un avans de 3,6%, faţă de 2,8% anul trecut.

Fundalul economic pozitiv creşte de asemenea aşteptările privind majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale din regiune, ceea ce ar ajuta creditorii să-şi îmbunătăţească marjele de profit.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) ar urma să majoreze la sfârşitul acestui an rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază, de la nivelul 1,75% în prezent, iar economiştii estimează că Polonia, Ungaria şi Cehia vor majora dobânzile în 2018.

Aceste evoluţii ar urma să menţină solidă rentabilitatea capitalului propriu (RoE), o măsură a profitabilităţii urmărită cu atenţie de investitori.

De exemplu, OTP are acum o rentabilitate a capitalului propriu de 14,1%, faţă de media europeană de 5,6, în timp ce PKO şi Banca Transilvania au avut o evoluţie peste nivelul pieţei.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Motivarea CCR în cazul Dianei Şoşoacă întăreşte discuţia privind necesitatea unei reforme a Curţii
Ciolacu: Motivarea CCR în cazul Dianei Şoşoacă întăreşte discuţia privind necesitatea unei reforme a Curţii
Motivarea Curţii Constituţionale în cazul Dianei Şoşoacă întăreşte discuţia privind necesitatea unei ample reforme a CCR, a declarat luni seară premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD....
Judecătoarea Iuliana Scântei (opinie separată): CCR nu are competenţa de a analiza comportamentul şi opiniile candidaţilor la prezidenţiale
Judecătoarea Iuliana Scântei (opinie separată): CCR nu are competenţa de a analiza comportamentul şi opiniile candidaţilor ...
Curtea Constituţională nu are atribuţia de a verifica comportamentul, opiniile, afirmaţiile sau atitudinile unui candidat ...
România cumpără patru sisteme radar Sentinel americane
România cumpără patru sisteme radar Sentinel americane
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de sisteme radar de supraveghere aeriană Sentinel pentru România, potrivit ...
Gigantul petrolier norvegian Equinor a cumpărat aproape 10% din Orsted, și a devenit al doilea acționar al celui mai mare dezvoltator de proiecte eoliene offshore din lume
Gigantul petrolier norvegian Equinor a cumpărat aproape 10% din Orsted, și a devenit al doilea acționar al celui mai mare ...
Compania norvegiană Equinor a cumpărat o participație de 9,8%, evaluată la aproximativ 2,5 miliarde de dolari, la dezvoltatorul ...