Singura certitudine despre noile redevenţe petroliere: Pentru off-shore vor fi mai mici decât pentru exploatările de pe uscat

Oficialii români nu mai dau termene referitoare la finalizarea legislaţiei privind noile redevenţe petroliere. Singura certitudine este că redevenţele off-shore vor fi mai mici decât cele onshore.
Economica.net - mar, 04 apr. 2017, 21:02
Singura certitudine despre noile redevenţe petroliere: Pentru off-shore vor fi mai mici decât pentru exploatările de pe uscat

„Logica este să fie diferite. Nu ai aceleaşi costuri pentru o sondă pe pâmânt ca la o sondă în mare. Redevenţele petroliere pentru off-shore vor fi mai mici decât cele pentru onshore”, a declarat pentru ECONOMICA.NET ministrul Economiei, Mihai Tudose, unul dintre oamenii responsabili cu noua lege a redevenţelor.

Este singura certitudine pe care a avansat-o ministrul Economiei legat de valoarea redevenţelor din noua legislaţie, care va înlocui actualul sistem de taxare a exploatării resurselor de petrol şi gaze ale România, vechi din 2004, de la momentul privatizării Petrom cu firma austriacă OMV. De atunci, redevenţele, indiferent dacă sunt pentri exploatări onshore sau offshore, sunt stabilite la 3,5%-13,5% din valoarea producţiei zăcămâmtului, în funcţie de mărimea exploatării.

„Work in progress”, s-a limitat să spună ministrul economiei când a fost solicitat să explice în ce stadiu se află noua legislaţie şi când ar urma să fie definitivată. La fel, nu a vrut să comenteze nici pe marginea ideii, avansată deja de ministrul Finanţelor, de a taxa cu 20% profitul din exploatarea hidrocarburilor care ar urma să fie exportate. „Trebuie să găsim un echilibru. Nu poţi să pui redevenţă 100% şi să închizi tot, dar nici să dai resursele ţării pe gratis” a spus ministrul.

ECONOMICA.NET l-a întrebat pe ministrul Economiei despre legislaţia privind redevenţele în condiţiile în care ieri, reprezentanţii Exxon Mobil şi Petrom au avut o discuţie cu premierul Grindeanu referitor la proiectele pe care aceste firme le au în România, în special cel de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Iată ce a comunicatGuvernul pe această temă:

„Prim-ministrul a subliniat deschiderea și determinarea Guvernului de a sprijini proiectele de investiții pentru dezvoltarea de noi surse de producție de hidrocarburi offshore, în scopul de a ajuta la asigurarea securității energetice a României, precum și la valorificarea resurselor energetice, în condiții de competitivitate și durabilitate.
Șeful Executivului a reconfirmat sprijinul pentru aceste proiecte de pionierat pentru industria locală de petrol și gaze. „Guvernul este ferm angajat să asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea și dezvoltarea acestor proiecte în România. Astfel de proiecte asigură accesul la tehnologii de ultimă oră, transfer de know-how, contribuie la securitatea energetică și răspund nevoilor de promovare a investițiilor pentru sectorul de petrol și gaze”.
De asemenea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, și secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au arătat că echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua să lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar astfel încât aceste proiecte de pionierat să poată fi implementate”.

Este a doua întâlnire pe care un înalt oficial al companiei americane Exxon a avut-o cu şeful Guvernului, după una similară care a avut loc la finalul lunii februarie. Atunci Guvernul a promis suport tehnic pentru dezvoltarea proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră.

Totuşi, potrivit surselor ECONOMICA.NET, până acum investitorilor nu li s-a spus nimic despre noul cadru de taxare, şi nici nu au fost solicitaţi la consultări pe marginea noii legi, crucială pentru viitorul exploatării resurselor. Exxon şi OMV Petrom au investit deja 1,5 miliarde de dolari în Marea Neagră şi nu ştiu încă ce taxe ar urma să plătească statului, acesta fiind şi unul dintre elementele deciziei referitoare la exploatarea comercială a zăcământului.

Compania românească OMV Petrom și americanii de la ExxonMobil explorează o zonă de mare adâncime în apele românești ale Mării Negre, parteneriat care a început în 2008. În 2012, cele două companii au anunțat descoperirea unui important zăcământ de gaze naturale cu sonda Domino-1 în zona de mare adâncime a blocului Neptun. Potrivit informațiilor iniţiale, rezerevele de gaze din acel perimetru ar fi cuprinse între 42 de miliarde şi 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale.

O decizie finală, dacă se va dovedi fezabil ca gazele să fie exploatate, din punct de vedere comercial, ar putea fi luată în 2019, iar, în varianta favorabilă, gazele vor ajunge în România cel mai devreme în anul 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...