O decizie privind activele scoase la vânzare este aşteptată în această toamnă, a precizat Vladimir Nekrasov.
Rafinăria Ukhta are o capacitate anuală de patru milioane de tone, iar câştigurile obţinute în urma vânzării ar urma să fie investite în proiecte de explorare şi producţie din Rusia.
Unii analişti susţin că Lukoil nu va putea obţine mai mult de 50 de milioane de dolari din vânzarea rafinăriei, iar printre investitorii interesaţi se află firmele ruseşti Russneft, ForteInvest şi New Stream Group.
Luna trecută, Lukoil a raportat un profit net de 46,6 miliarde ruble (790 milioane de dolari) în trimestrul patru al anului trecut, ca urmare a revenirii preţului petrolului, după ce în ultimele trei luni din 2015 a înregistrat pierderi de 65 miliarde ruble.
Preţul global al petrolului şi-a revenit pe parcusul anului trecut, după ce în luna ianuarie 2016 a coborât sub pragul de 30 de dolari pe baril. Pe lângă revenirea preţului ţiţeiului, producătorii ruşi au profitat şi de deprecierea rublei, care a ajutat la reducerea costurilor.
Lukoil este al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, cu rezerve dovedite de hidrocarburi care se ridică la aproximativ 1,3% din rezervele globale.
Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.