Preţul final al energiei electrice este dat de preţul de achiziţie al curentului, la care se adaugă tarifele de transport, distribuţie şi furnizare, componenta de certificate verzi, contribuţia pentru cogenerare şi taxele (acciza şi TVA). Preţul de achiziţie al curentului este dat de două componente: 20% preţ reglementat de stat pentru energie hidro şi nucleară şi 80% preţ al energiei cumpărate de cei patru furnizori impliciţi (Electrica, E.On, Enel şi CEZ) din piaţă – aşa numita Componentă de Piaţă Concurenţială (CPC), care este şi ea avizată de ANRE, pe baza costurilor recunoscute ale celor patru cu achiziţia de energie din piaţă.
Iată preţurile medii, finale, de vânzare a energiei electrice către clienţii casnici pentru fiecare dintre cei patru furnizori impliciţi, în anul 2016:
CEZ (Oltenia): 450 lei/MWh
E.On (Moldova): 428 lei/MWh
Electrica (Transilvania, nordul Munteniei): 412 lei/MWh
Enel Energie (Banat şi Dobrogea): 412 lei/MWh
Enel Energie Muntenia (Bucureşti-Ilfov): 389 lei MWh.
Diferenţele sunt date în principal de componenta CPC pentru fiecare furnizor. Astfel, dacă pentru Bucureşti-Ilfov acest preţ, cu toate tarifele incluse este de 389 de lei, pentru zona Moldovei el ajunge la 449 de lei, diferenţă explicabilă mai ales prin diferenţa dintre tarifele de distribuţie: 187 de lei în medie pentru E.On faţă de 149 de lei pentru Enel Muntenia.
Consumul mediu de energie electrică diferă şi el, pentru fiecare zonă.
Iată care a fost consumul mediu al casnicilor, pentru fiecare furnizor implicit în parte:
CEZ (Oltenia): 107 kWh/lună
E.On (Moldova): 96 kWh/lună
Electrica (Transilvania, nordul Munteniei): 117 kWh/lună
Enel Energie (Banat şi Dobrogea): 127 kWh/lună
Enel Energie Muntenia (Bucureşti-Ilfov): 156 kWh/lună
Aşadar cel mai mic consum pe gospodărie este înregistrat în Moldova, zonă cu cel mai mare preţ, iar cel mai mic în Bucureşti-Ilfov, zona cu cel mai mic preţ.