Conform cercetării iSense Solutions, majoritatea românilor cumpără doar cantitatea de alimente de care au nevoie (72%) sau donează îmbrăcămintea, încălţămintea sau electronicele folosite (69%), ca mod de a-şi arăta responsabilitatea faţă de mediu.
Per total, aproape trei sferturi dintre români (74%) spun că refolosesc pungile de cumpărături, iar 64% dintre cei chestionaţi participă într-un fel sau altul la reciclare. Dintre românii care participă într-un fel sau altul la reciclare, 97% fac acest lucru acasă, iar 60%, la muncă.
Potrivit studiului, printre materialele care sunt cel mai des reciclate se află: plasticul (91%), hârtia (85%), bateriile (82%), sticla (74%), becurile (64%), aluminiul (61%), uleiul (28%) şi resturile menajere pentru compost (28%), dar şi medicamentele (14%).
În acelaşi timp, aproape jumătate dintre români (49%) plănuiesc să înlocuiască maşina sau mijloacele de transport în comun cu bicicleta şi cu mersul pe jos, atunci când este posibil. De asemenea, trei sferturi dintre respondenţi (75%) susţin că plănuiesc să recicleze în următorul an.
În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 39% dintre tinerii sub 35 de ani plănuiesc să cumpere produse de la companiile care se implică în protejarea mediului, în comparaţie cu procentajul de 44% înregistrat la nivelul general al populaţiei. Totodată, mai mult de jumătate (54%) obişnuiesc să recicleze (faţă de 64% din totalul populaţiei) sau plănuiesc să facă acest lucru în următorul an (70% vs. 75%).
Cercetarea de specialitate relevă că 97% dintre români sunt de părere că fiecare dintre noi ar trebui să fie responsabil pentru protejarea mediului, iar 68% că această responsabilitate revine instituţiilor statului, în timp ce 56% susţin că mediul privat ar trebui să se ocupe de acest aspect. Curca jumătate dintre cei chestionaţi (46%) consideră că este responsabilitatea ONG-urilor sau asociaţiilor reprezentative, când vine vorba despre protejarea mediului.
Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions pe un eşantion de 1.051 de respondenţi din mediul urban, membri ai Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani, din mediul urban din România.