Totodată, Consiliul ASF a decis retragerea autorizării directorului general al companiei, Raluca Ţintoiu, şi amendarea acesteia cu 100.000 lei.
Vicepreşedintele ASF, Ion Giurescu, a declarat, pentru România TV că cei de la NN “au trimis informaţii înşelătoare, neprobate, cu privire la o posibilă naţionalizare a activelor de pensii, prejudiciază sustenabilitatea sistemului de pensii”.
Oficialul ASF a mai spus că instituţia va demara un control la cel mai mare fond de pensii. „Azi declanşăm un control, ca să vedem dacă şi alte persoane din cadrul NN au fost implicate în această acţiune, dacă se mai constată şi altele, să luăm decizii în următorul consiliu” a spus Giurescu. El a mai afirmat că amenda a fost acordată în temeiul art 141 alin 1 litera h di legea 411 pe 2004, legea pensiilor private pilonul 2.
Mai mult, ASF va demara un control la BCR Pensii, dat fiind că primul care a adus în spaţiul public discuţia despre naţionalizarea Pilonului 2 a fost şeful BCR Pensii, Radu Crăciun.
“O să trimitem un control şi la BCR Pensii, preşedintele a vorbit în nume propriu, n-a informat membrii din fondul de pensii, e o chestie puţin diferită şi vedem dacă va fi şi acolo cazul să luăm măsuri”, a spus Giurescu.
Oficialul ASF a mai spus că amenda dată celor de la NN poate fi contestată de companie, dar a menţionat că ASF nu a pierdut niciun proces pe speţe din zona pensiilor private.
Întrebat dacă amenda NN Pensii are loc pe fondul declaraţiilor politice de miercuri seară, când Liviu Dragnea a spus că toată conducerea ASF va fi demisă, Ion Giurescu a precizat că decizia de a audia reprezentanţii fondului de pensii NN Pensii a fost luată în decursul zilei de miercuri, în jurul prânzului, şi că nu are legătură cu declaraţiile politice. Pe de altă parte, Giurescu a menţionat că amenda aplicată companiei nu va avea un impact asupra investiţiilor companiei.
Cronologia
NN Pensii a transmis marţi o scrisoare clienţilor prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.
Discuţia privind naţionalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noţiunea de naţionalizare nu există în condiţiile în care Pilonul II este finanţat de stat prin alocaţii bugetare, a declarat joi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu.
Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a subliniat că informaţia privind intenţia guvernanţilor de a naţionaliza Pilonul II de pensii nu are ‘niciun temei’ şi a spus că nu există ‘nicio raţiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că ‘scandalul’ generat de scrisoarea companiei NN este de fapt ‘un fake’ pornit de la preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii de la Ambasada Olandei şi de la conducerea ING din această ţară.
De asemenea, Dragnea a precizat că preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, precum şi întreaga conducere a acestei instituţii, vor mai rămâne în funcţie doar până când se vor încheia procedurile parlamentare care vor demara imediat după Paşte.
Reacţia companiei: Măsurile luate de ASF nu afectează situaţia fondului. Am aflat din media despre ele
Măsurile anunţate joi de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de NN şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta, afirmă NN Pensii, într-un comunicat remis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Consiliul de administraţie al NN Pensii a avut joi o întâlnire cu reprezentanţii ASF, ulterior căreia a luat la cunoştinţă din media despre măsurile stabilite de autoritate în legătură cu mesajul de informare transmis de companie în data de 11 aprilie 2017 către clienţii care au declarat adresa de e-mail.
‘Aşteptăm decizia oficială a ASF şi ne arătăm toată deschiderea şi colaborarea în demersurile ulterioare acesteia, urmând să stabilim şi să le comunicăm în cel mai scurt timp direcţiile de acţiune ale NN Pensii’, spune compania.
Aceasta reiterează că intenţiile sale au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat şi la interesul participanţilor de a se informa constant despre situaţia fondurilor economisite pentru pensie.
‘Reiterăm că intenţiile noastre au fost exclusiv de informare cu privire la sistemul de pensii administrat privat şi la interesul participanţilor de a se informa constant despre situaţia fondurilor economisite pentru pensie. Apreciem faptul că Guvernul şi Ministerul de Finanţe au avut o poziţie recentă foarte fermă pentru susţinerea şi stabilitatea Pilonului II. Precizăm că aceste măsuri anunţate astăzi nu afectează în niciun fel situaţia fondului de pensii administrat de NN şi economiile pentru pensie ale celor aproximativ 1,9 milioane de participanţi la acesta’, afirmă NN Pensii.
Răspunsul NN Pensii către Liviu Dragnea în scandalul pensiilor private
După ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a promis că va demite conducerea ASF, deoarece ea ar fi stat la baza scandalului pe piaţa pensiilor private, NN Pensii, societatea olandeză care este cel mai mare jucător pe piaţa pensiilor private din România şi reprezintă şi asociaţia profesională a breslei, îi mulţumeşte preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru efortul său de a apăra drepturile celor 7 milioane de participanţi ai sistemului de pensii private.
“Apreciem faptul că acest Guvern şi, în special, Ministrul de Finanţe şi domnul preşedinte Dragnea au avut o poziţie foarte fermă pentru susţinerea şi stabilitatea Pilonului 2; Acesta este un mesaj foarte pozitiv pentru cei 7 milioane de participanţi la Pilonul II de pensii”, spune NN Pensii răspunzând la o solicitarea a ECONOMICA.NET.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri seara, la un post de televiziune, că scandalul privind naţionalizarea pensiilor private ar fi fost provocat de preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, Dragnea precizând că în perioada următoare va fi declanşată procedura parlamentară de demitere a conducerii ASF.
“În ceea ce priveşte acest scandal, este pornit de la domnul Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, care ştie că, în foarte scurt timp, Parlamentul va demite toată conducerea ASF. Pe de altă parte, Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii Ambasadei Olandei. Nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic. Ceea ce a făcut această companie este nepermis. ASF şi Ministerul de Finanţe trebuie să sancţioneze foarte mult. Nu a fost o asemenea discuţie, nici măcar ampanil. O asemenea companie, când primeşte un astfel de zvon, informaţie, sună imediat să se informeze la Guvernul României. Nu poţi să porneşti o ampanile online”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.