Turiştii români preferă în vacanţe cazarea la părinţi, bunici, rude sau prieteni – INS

Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi a scăzut anul trecut cu 8,2% comparativ cu 2015, la 17.367.300, iar turiştii români au preferat călătoriile de scurtă durată, de mai puţin de patru înnoptări, şi cazarea la părinţi, bunici, rude sau prieteni, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
Economica.net - mar, 18 apr. 2017, 09:52
Turiştii români preferă în vacanţe cazarea la părinţi, bunici, rude sau prieteni - INS

Anul trecut, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii a fost de 90,1%, în timp ce călătoriile pentru afaceri şi motive profesionale au reprezentat 2,6%. Cele mai multe călătorii pentru vacanţe efectuate în 2016 au fost cele între 1-3 înnoptări.

Ca şi în anii anteriori, s-a menţinut constantă preferinţa turiştilor români privind modalitatea de cazare în cadrul călătoriilor pentru vacanţe, 63,9% dintre aceştia preferând cazarea la rude şi prieteni. Urmează cazarea în hoteluri şi unităţi similare, în proporţie de 15,1%, şi cea în alte unităţi de cazare – 10,6%.

În călătoriile de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 38,6% în hoteluri şi unităţi similare. Alte două modalităţi de cazare au fost utilizate în proporţie de 22,4% la rude şi prieteni, respectiv 20% în alte tipuri de cazare fără plată.

Luna de vârf pentru călătoriile de vacanţe în ţară a fost luna decembrie, cu o pondere de 17,5% din totalul călătoriilor interne, iar pentru cele externe luna de vârf a fost luna august, cu o pondere de 25%. Pentru călătoriile de afaceri în ţară, luna de vârf a fost februarie, cu o pondere de 13% din totalul călătoriilor interne, iar pentru cele externe luna de vârf a fost noiembrie, cu o pondere de 21,2%.

În proporţie de 99,4% călătoriile pentru vacanţe în străinătate realizate în anul 2016 au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 95,1% din totalul acestor călătorii.

Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în anul 2016 a fost de 67.651400 (87,7% pentru călătoriile de vacanţe).

Din totalul de 59.339.000 înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 86,4% au fost realizate în România şi 13,6% în străinătate.

Anul trecut, rezidenţii români au cheltuit aproximativ 9,781 miliarde lei pentru călătorii de vacanţă şi afaceri, din care 77,6% pentru cele care au vizat destinaţii interne. Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţe în anul 2016, 78,6% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 21,4% pentru călătorii în străinătate

Te-ar mai putea interesa și
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata riscului de sărăcie se bazează pe pragurile naționale de sărăcie, iar......
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Germania: Numărul şomerilor a crescut mai mult decât se estima, în decembrie
Numărul şomerilor în Germania a crescut în decembrie mai mult decât se estima, semn că încetinirea celei mai mari ...
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Criză Turcia: Inflaţia a scăzut la 44,38%, cel mai redus din ultimele 18 luni
Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a atenuat mai mult decât se estima în decembrie, ajungând la cel mai redus din ...
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China subvenţionează achiziţiile de telefoane mobile inteligente, în încercarea de a stimula consumul
China va extinde subvenţiile pentru consum, în vederea includerii telefoanelor mobile inteligente şi a altor produse electronice, ...