Răcirea relaţiilor dintre Ankara şi Uniunea Europeană este evidentă, asumată de ambele părţi, în timp ce Turcia încearcă să-şi joace mâna cât mai bine în conflictul din Siria, unde are un loc la masa greilor, alături de Statele Unite şi Rusia.
Turcia a fost unul dintre statele NATO care au sprijinit permanent candidatura României la statutul de membru al alianţei, iar România a susţinut, la rândul ei, aspiraţiile Turciei de integrare europeană.
Ankara a avut, în ultima vreme, o atitudine resemnată în privinţa aderării la UE, după ani în care ambiţiile turcilor în acest sens au fost cel mult tolerte de puterile europene.
Referendumul din Turcia privind revizuirea constituţiei s-a încheiat cu un rezultat favorabil întăririi prerogativelor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. UE a criticat schimbările: restrângerea libertăţilor individuale şi întemniţarea opoziţiei politice sunt incompatibile cu valorile europene, ca şi reintroducerea pedepsei cu moartea, care ar putea fi supusă de asemenea la referendum în Turcia în viitorul apropiat. Presa turcă scrie că preşedintele american Donald Trump l-a felicitat pe Erdogan.
Peste 100.000 de turişti români şi-au petrecut vacanţele în Turcia anul trecut prin intermediul agenţiilor de turism, potrivit datelor INS. La acest număr se adaugă şi cei care au călătorit acolo pe cont propriu.
În România sunt înregistrate peste 14.000 de societăţi comerciale cu capital turcesc, potrivit datelor prezentate anul trecut de Camera de Comerţ Turco-Română, care reprezintă companii turceşti cu investiţii de peste 5 miliarde de euro în România.
Totodată, exporturile companiilor româneşti către Turcia au însumat anul trecut 1,81 miliarde de euro, iar importurile 2,55 miliarde de euro, potrivit datelor INS.