Declinul demografic din perioada 2013-2015 a pus frână vânzărilor de haine şi încălţăminte pentru copii, piaţa revigorându-se de abia în 2016 urmare a majorării veniturilor medii nete, ceea ce i-a făcut pe părinţi mai dispuşi să aloce bani pentru a-şi îmbrăca şi încălţa copii, arată cel mai recent raport realizat de compania de cercetare Euromonitor furnizat ECONOMICA.NET.
Iar în acest context nefavorabil, singurul care a reuşit să urce în ierarhia brandurilor până pe prima poziţie a fost retailerul polonez Pepco, care a intrat pe piaţa locală în 2014, iar de atunci a investit continuu în extinderea suprafeţei comerciale. „Urmare a strategiei agresive de expansiune, Pepco a reuşit să devină lider în categorie în mai puţin de trei ani de operaţiuni în România. În noiembrie 2016, retailerul opera 92 de magazine tip discount , fiind al doilea cel mai mare discounter de produse de îmbrăcămite după Takko Fashion. Pepco acoperă toate centrele urbane majore şi oferă produse la preţuri acceptabile pentru familiile cu copii”, se arată în analiza Euromonitor.
De altfel, din datele companiei de cercetare, polonezii au raportat în 2016 o creştere a vânzărilor (valoare) de 40% faţă de anul anterior, urmare a creşterii rapide a numărului de magazine.
Din datele Euromonitor, Pepco trecuse pe prima poziţie în topul retailerilor de haine pentru copii încă din 2015, la un an de la deschiderea primei unităţi din România. La finalul acelui an, polonezii reuşiseră o cotă de piaţă valorică de 5,2%, faţă de brandul Zara al gigantului spaniol Inditex care a căştigat 11,6% din piaţă, până la 4,8%, dar a trecut pe poziţia a doua după Pepco, care a plusat de peste 5 ori. În ceea ce priveşte situaţia din 2016, clasamentul este dominat de Pepco cu 6,9% din piaţă, urmat de Inditex (Zara) cu 5,1%, H&M cu 5%, C&A cu 2,9% şi Oxylane Group (Decathlon) cu 2,2%.
În 2013, înainte de intarea Pepco în România, topul era similar, ordinea era aceeaşi, cu menţiunea că Zara era lider de piaţă. De asemeneam menţionăm că în perioada analizată niciun retailer internaţional de haine nu şi-a diminuat cota de piaţă, creşterea Pepco realizându-se din uşoara creştere a pieţei şi prin atragerea de clienţi ai magazinelor no-name.
Piaţa hainelor pentru copii este estimată de Euromonitor la 1,42 miliarde de lei la nivelul lui 2016, faţă de 1,3 miliarde de lei cu un an în urmă şi 1,23 de milioane de lei în 2013. Ca evoluţie, piaţa a avut o dinamică negativă în perioada 2013-2014 (minus 0,3%), în timp ce în perioada 2015-2016 creşterea a fost de 8,1%. Pentru 2016-2017, compania de cercetare estimează un plus de 4,5%, până la 1,49 de miliarde de lei.
Pepco operează peste 1000 de magazine în Europa Centrală şi de Est, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România.