Performanţa Guvenului PSD: un milion de euro fonduri structurale atrase în două luni, din alocarea 2014-2020

În ciuda promisiunilor oficialilor guvernamentali, până acum banii europeni întîrzie să vină. Bilanţul după primele două luni din 2017 arată rău: din alocarea în curs pentru exerciţiul financiar 2014-2020, România a atras de la UE doar un milion de euro.
Mihai Nicuţ - lun, 24 apr. 2017, 01:23
Performanţa Guvenului PSD: un milion de euro fonduri structurale atrase în două luni, din alocarea 2014-2020

1,05 milioane de euro este trecut la capitolul „fonduri structurale şi de coeziune aferente Cadrului Financiar Multianual 2014-2020” drept încasări în primele două luni ale acestui an, potrivit situaţiei publicate de Ministerul Finanţelor, care cuprinde absorbţia în perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017.

Puteţi vedea aici situaţia întocmită de Ministerul de Finanţe

De fapt, la acest capitol, România a primit ceva mai mulţi bani in exerciţiul financiar trecut, 2007-2013: 1,29 milioane de euro, acesta fiind ultimul an în care Comisia Europeană mai face plăţi către România din banii alocaţi acelei perioade.

În total, în primele două luni ale anului, România a primit de la Comisia Europeană, pentru exerciţiul în curs, 940 de milioane de euro (908 milioane), dar cea mai mare parte a acestor bani a venit de la Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA) şi reprezintă subvenţiile pentru agricultură, care se primesc oricum.

Miercurea trecută, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a declarat la Antena 3 că România și-a propus pentru acest an să atragă 5,2 miliarde de euro bani europeni, după ce anul trecut a fost unul „pierdut” pentru fonduri.

Din suma de 5,2 miliarde euro, 1,9 miliarde euro reprezintă bani din politica de coeziune, iar 3,3 miliarde euro din politica agricolă comună, a mai precizat Plumb atunci.

Aşadar, din cele 1,9 milarde de euro, România a atras până acum, la acest capitol, doar 2,34 milioane. Ministrul Rovana Plumb nu a putut fi contactată pentru a explica situaţia.

În 2016, an catalogat de actuala putere drept unul catastrofal pentru absorbţia fondurilor europene, România a atras, în total, 7,36 miliarde de euro, 2016 fiind de fapt, cel mai bun an de la momentul aderării din acest punct de vedere.

 

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...