Salariile bugetarilor vor scădea în 2023 dacă salariul minim pe economie nu creşte la 2.500 lei brut

Proiectul legii salarizării unitare prevede creşteri salariale semnificative în sistemul bugetar. Multe dintre salariile promise bugetarilor vor fi plătite abia în 2022 şi doar pentru un an de zile. De la 1 ianuarie 2023, salariile de bază ale bugetarilor vor scădea faţă de cele din anul 2022, dacă salariul minim brut pe ţară garantat în plată nu va creşte în următorii şase ani la 2.500 lei. 
Economica.net - mie, 26 apr. 2017, 21:11
Salariile bugetarilor vor scădea în 2023 dacă salariul minim pe economie nu creşte la 2.500 lei brut

Creşteri semnificative ale unor salarii de bază în sistemul bugetar, dar doar pentru un an de zile.

Într-una dintre anexele proiectului legii salarizării unitare al PSD sunt enumerate salariile de bază brute lunare pe care le vor încasa bugetarii, unii dintre ei – începând de anul viitor, dar majoritatea – abia în anul 2022.
De exemplu, potrivit proiectului de lege, imensa majoritate a bugetarilor debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, vor încasa în anul 2022 salarii de bază de 3.950 de lei brut lunar, adică aproape 2.800 de lei net lunar, arată o statistică realizată de ECONOMICA.NET pe baza proiectului legii salarizării unitare.

Salariile de bază enumerate în anexa care conţine coeficienţii din proiectul de lege (pe care o puteţi consulta aici), unele dintre ele semnificativ mai mari decât cele aflate acum în plată, se vor acorda până la 1 ianuarie 2023, ceea ce înseamnă că mulţi bugetari se vor bucura de nivelurile salariale ridicate, asumate în proiectul legii, doar un an de zile. Din 2023, se schimbă modul de stabilire a salariilor de bază în sistemul bugetar.

Începând cu anul 2023, salariile bugetarilor depind de valoarea salariului minim pe economie.

Concret, de la 1 ianuarie 2023, salariile de bază ale bugetarilor se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor corespunzători fiecărei funcţii bugetare, prevăzuţi în anexele proiectului de lege, cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în 2023, se arată la alineatul 2 al articolului 12 din proiectul de lege şi în expunerea de motive a proiectului legii.

În anexele pe care le puteţi consulta aici sunt prevăzuţi coeficienţii corespunzători fiecărei funcţii bugetare, folosiţi pentru stabilirea salariilor din sistemul public la 1 ianuarie 2023.

Cum se vor schimba salariile bugetarilor în 2023

De exemplu, un bibliotecar debutant, care a absolvit studii superioare de lungă durată, va avea în anul 2022 un salariu de bază de 3.950 de lei brut lunar, conform proiectului legii salarizării unitare.

De la 1 ianuarie 2023, salariul de bază al aceluiaşi bugetar se stabileşte înmulţind coeficientul de 1,58 cu valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată în anul 2023.

2.500 de lei ar trebui să fie la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe ţară, pentru ca bibilotecarul din exemplul nostru să aibă şi în 2023 salariul anunţat pentru 2022, adică de 3.950 de lei brut lunar.

Toate salariile de bază ale bugetarilor vor scădea în anul 2023 faţă de nivelurile din 2022, prezentate în proiectul de lege, dacă România nu va avea peste şase ani un salariu minim brut pe ţară garantat în plată de 2.500 lei pe lună.

Cât va fi salariul minim brut pe economie în anul 2023? Estimările ECONOMICA.NET pe baza ţintelor asumate de PSD în programul de guvernare.

Salariile minime pe economie, asumate de PSD în programul de guvernare, sunt următoarele:

  • 1.450 de lei în 2017;
  • 1.550 de lei din 1 ianuarie 2018;
  • 1.650 de lei din 1 ianuarie 2019;
  • 1.750 de lei din 1 ianuarie 2020.

ECONOMICA.NET a calculat rata medie anuală de creştere a salariului minim pe economie în perioada 2017 – 2020, exclusiv pe baza ţintelor asumate de PSD, anunţate mai sus.
Din analiza datelor asumate de PSD rezultă că vom avea, în medie, o rată anuală de creştere a salariului minim pe economie de nici 7% în intervalul 2017 – 2020.

Dacă România reuşeşte să menţină în următorii trei (perioada 2020 – 2023) acest ritm de creştere a salariului minim pe economie, vom avea un salariu minim brut pe ţară de aproape 2.050 lei în 2023.

Citeşte şi: Angajaţii din mediul privat s-ar putea trezi cu salarii mai mici, dacă executivul nu va obliga companiile, prin lege, să majoreze veniturile

Citeşte şi  Ministrul Muncii: Legea salarizării unitare va fi adoptată în Parlament până în iunie. Ne-am făcut calculul necesar să o aplicăm de la 1 iulie

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...