Potrivit unui comunicat de presă al CNAS transmis AGERPRES, propunerea survine ca urmare a nemulţumirilor exprimate de producătorii de medicamente faţă de modul cum se calculează în prezent această taxă.
‘Orice mecanism este perfectibil, iar taxa clawback nu face excepţie. Trebuie să identificăm un mecanism al taxei care să răspundă pe termen mediu şi lung principiilor de transparenţă, predictibilitate şi sustenabilitate, iar totodată să permită accesul asiguraţilor la medicamente ieftine’, a declarat Marian Burcea, potrivit comunicatului de presă.
Conform aceleiaşi surse, Ministerul Sănătăţii şi CNAS au demarat deja dialogul cu reprezentanţii industriei farmaceutice pentru conturarea unui nou mecanism al taxei clawback, iar proiectul legislativ urmează să fie elaborat în parteneriat cu Ministerul Finanţelor şi cu comisiile parlamentare de sănătate.
‘În condiţiile în care consumul de medicamente compensate a crescut spectaculos în ultimii ani, CNAS consideră taxa clawback un instrument necesar pentru monitorizarea raportului cost-volum în cadrul acestui consum’, se mai arată în comunicat.