Potrivit unui comunicat al băncii, rezultatul net al Grupului Financiar BT s-a cifrat la 267 milioane lei.
Grupul Banca Transilvania a încheiat trimestrul I 2017 cu active de 52,1 miliarde lei, din care 51,9 miliarde lei sunt aferente băncii, creditele nete reprezentând 54% din activele Grupului. Raportul credite/depozite este de 73%.
În primele 3 luni ale acestui an, banca a acordat 36.000 de credite noi clienţilor retail, IMM şi Corporate.
Rata expunerilor neperformante (NPE) conform EBA este de 9,22% la 31 martie 2017, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor care formează NPE conform EBA este de 64%.
Solvabilitatea băncii, luând în considerare profitul pe trimestrul I 2017, este de 19,3%, iar fără profit aceasta este de 18,52%.
Potrivit comunicatului citat, în perioada ianuarie – martie 2017, la nivel brut, înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanţului, creditele BT au crescut cu 3%, pe toate liniile de afaceri.
Peste 820.000 de clienţi folosesc internet banking de la Banca Transilvania, iar aproape 300.000 de clienţi accesează prin mobile banking produsele şi serviciile BT.
Banca Transilvania are un portofoliu de 2,9 milioane carduri, care a generat tranzacţii cu aproape 23% mai mari faţă de perioada similară a anului precedent. Cota de piaţă a băncii în funcţie de volumul tranzacţiilor cu cardul este de peste 19%.
‘A fost un început de an bun, cu rezultate conform obiectivelor şi aşteptărilor. Datorită perspectivelor dezvoltării economice din România suntem încrezători privind continuarea planurilor ambiţioase de creştere şi consolidare a băncii şi a Grupului BT. Suntem atenţi la oportunităţile pieţei bancare locale şi investim în digitalizare. Focusul nostru rămâne perfecţionarea relaţiei cu clienţii, creşterea eficienţei şi a valorii de piaţă a băncii’, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie BT.