‘Vânzarea unui cititor multimedia care permite vizionarea gratuită şi facilă, pe ecranul televizorului, a filmelor disponibile în mod ilegal pe Internet poate constitui o încălcare a drepturilor de autor’, a apreciat CJUE.
Curtea a răspuns astfel la o socitare formulată de justiţia olandeză, care la rândul său a fost sesizată de asociaţia olandeză de apărare a drepturilor de autor Stichting Brein.
Stichting Brein a cerut anterior tribunalului din Midden-Nederland (centrul Olandei) să interzică vânzarea ‘Filmspeler’, un dispozitiv conectat la televizor care permite, printr-o interfaţă uşor de utilizat, vizionarea de filme sau seriale de pe siturile de Internet în sistem streaming.
Potrivit publicităţii făcute de creatorul dispozitivului, antreprenorul Jack Frederic Wullems, acest cititor multimedia ‘permite în special vizionarea gratuită şi facilă, pe ecranul televizorului, a materialului audiovizual disponibil pe Internet fără permisiunea deţinătorului drepturilor de autor’, subliniază CJUE. În consecinţă, Curtea consideră că în mod deliberat şi în conştiinţă de cauză cumpărătorul unui astfel de cititor multimedia are acces gratuit şi nonautorizat la opere protejate de drepturile de autor.
‘Reproducerea temporar, pe cititorul multimedia respectiv, a operelor protejate prin drepturile de autor este de natură să afecteze exploatarea normală a acestor opere şi să cauzeze un prejudiciu nejustificat autorilor atunci când provoacă o scădere a tranzacţiilor legale cu privire la aceste opere protejate’, consideră CJUE.