Salarizare unitară: cel mai bine plătiţi bugetari debutanţi cu studii superioare vor câştiga peste 5.700 lei net lunar peste cinci ani

Cel mai bine plătiţi bugetari debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, vor fi judecătorii, în orizontul anului 2022. Aceştia vor încasa peste cinci ani indemnizaţii nete lunare de peste 5.700 lei, dacă proiectul legii salarizării unitare va fi adoptat în forma actuală. Procurorii stagiari şi medicii rezidenţi anul I urmează în clasamentul celor mai bine plătiţi bugetari debutanţi cu studii superioare, conform proiectului legii salarizării unitare, analizat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 01 mai 2017, 21:13
Salarizare unitară: cel mai bine plătiţi bugetari debutanţi cu studii superioare vor câştiga peste 5.700 lei net lunar peste cinci ani

În anul 2022, majoritatea bugetarilor debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, vor avea salarii de bază de 3.950 lei brut lunar, potrivit unei statistici realizate de ECONOMICA.NET pe baza proiectului legii salarizării unitare.

Proiectul de lege privilegiază însă câteva categorii de bugetari debutanţi cu studii superioare, cărora Guvernul vrea să le acorde salarii de bază în unele cazuri duble faţă de cele ale colegilor lor cu salarii de bază de 3.950 lei brut lunar.

ECONOMICA.NET a studiat anexele proiectului legii salarizării unitare şi vă spune ce funcţii ocupă bugetarii debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, care vor primi cele mai mari salarii de bază începând de anul viitor.

  • Judecătorii stagiari vor avea indemnizaţii de 8.149 lei brut lunar în anul 2022. Cu acest nivel salarial, judecătorii stagiari sunt cel mai bine plătiţi bugetari debutanţi, în configuraţia proiectului legii salarizării unitare.
  • Procurorii stagiari vor avea indemnizaţii lunare de 7.761 lei brut în anul 2022, reiese din proiectul legii salarizării unitare.

Judecătorii şi procurorii stagiari sunt de altfel singurii bugetari debutanţi pentru care proiectul legii salarizării unitare aduce salarii de bază de peste 1.000 euro „în mână”, cu toată că aceste niveluri salariale sunt programate să fie încasate abia în anul 2022.

Medicii rezidenţi anul I urmează în clasamentul celor mai bine plătiţi debutanţi licenţiaţi care lucrează la stat. 

  • Medicii rezidenţi anul I, medicii dentişti rezidenţi anul I, care lucrează în spitale clinice, vor avea salarii de bază de 5.700 lei brut lunar începând de anul următor.
  • Medicii rezidenţi anul I, care lucrează la anatomie patologică şi medicină legală, medicii rezidenţi care lucrează la servicii de ambulanţă, compartimente de primiri urgenţe, vor avea salarii de bază de 5.700 lei brut lunar de la 1 ianuarie 2018.
  • Asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, care lucrează la anatomie patologică şi medicină legală, vor avea salarii de bază de 5.135 lei brut lunar începând din 2018.
  • Psihologii stagiari, biologii, biochimiştii, chimiştii, fizicienii, fizicienii medicali, toţi debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, care lucrează la anatomie patologică şi medicină legală, vor avea salarii de bază de 5.135 lei brut lunar în anul 2022.
  • Farmaciştii rezidenţi anul I, care lucrează la servicii de ambulanţă, compartimente de primiri urgenţe, vor avea salarii de bază de 4.591 lei brut lunar în anul 2022.
  • Farmaciştii rezidenţi anul I, care lucrează în unităţi clinice, vor avea salarii de bază de 4.302 lei brut lunar în anul 2022.
  • Psihologii stagiari, logopezii, sociologii, profesorii CFM, kinetoterapeuţii, asistenţii sociali, toţi debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, care lucrează la serviciile de ambulanţă, compartimente de primiri urgenţe, vor avea salarii de bază de 4.215 lei brut lunar în anul 2022.
  • Inspectorii vamali, inspectorii de muncă, inspectorii sociali, experţii coordonatori în administraţia publică centrală, grad profesional debutant, vor avea salarii de bază de 4.216 lei brut lunar în anul 2022.
  • Asistenţii medicali, tehnicienii de radiologie şi imagistică licenţiaţi, asistenţii medicali de laborator clinic licenţiaţi, licenţiaţii în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, tehnicienii dentari licenţiaţi, asistenţii medicali de stomatologie licenţiaţi, tehnicienii de farmacie licenţiaţi, tehnicienii de audiologie şi protezare auditivă licenţiaţi, asistenţii medicali de profilaxie dentară licenţiaţi, moaşele cu facultate, fiziokinetoterapeuţii, bioinginerii medicali, toţi debutanţi, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, care lucrează la serviciile de ambulanţă, compartimentele de primiri urgenţe, vor avea salarii de bază de 4.215 lei brut lunar. Majoritatea bugetarilor încadraţi pe funcţiile enumerate anterior vor încasa aceste niveluri salariale abia în anul 2022. Fac excepţie asistenţii medicali care vor primi încă de anul viitor salariile de bază de 4.215 lei brut lunar, asumate de Guvern în proiectul legii salarizării unitare.
  • Asistenţii universitari cu maximum trei ani vechime vor avea în anul 2022 salarii de bază de 4.130 lei brut lunar.
  • Institutorii, maiştrii instructorii, profesorii, toţi debutanţi în învăţământul preuniversitar, absolvenţi de studii superioare de lungă durată, vor avea în anul 2022 salarii de bază de 4.098 lei brut lunar.
Te-ar mai putea interesa și
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri spectaculoase de până la 80% și o selecție exclusivă de produse,......
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o ...
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...