După ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat pe Twitter că liniile directoare ale negocierilor au fost adoptate ‘în unanimitate’, cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a completat pe aceeaşi reţea de socializare că aceste linii directoare au fost adoptate ‘în mai puţin de 15 minute’ şi a subliniat la rândul său ‘unitatea’ celor 27 de state.
Conform textului adoptat şi prezentat de agenţia EFE, cei 27 de lideri au dat undă verde „ansamblului de poziţii şi principii pe care Uniunea le va urmări pe parcursul negocierii” ieşirii Marii Britanii din UE, iar dacă va fi necesar acestea vor putea fi actualizate în timpul tratativelor.
Documentul insistă pe principul că UE va negocia „unită” şi că îşi va menţine această unitate pe toată durata negocierilor, urmărind să obţină „un rezultat care să fie corect şi echitabil pentru toate statele membre şi în interesul cetăţenilor” blocului comunitar, informează Agerpres.
Liderii europeni consideră că negocierea trebuie să se desfăşoare „în etape”, prima etapă fiind rezolvarea ‘deconectării’ Marii Britanii de Uniune şi stabilirea unui cadru legal sigur şi clar, mai ales pentru cetăţeni, privind efectele imediate ale ieşirii Marii Britanii din UE.
Odată ce Consiliul European va estima că în această primă fază s-au înregistrat ‘suficiente progrese’ în atingerea obiectivului de a se ajunge la un acord satisfăcător cu privire la paşii pentru „o retragere ordonată” a Marii Britanii din UE, abia atunci negociatorii europeni vor fi de acord să se treacă la etapa următoare. Iar această a doua etapă ar trebui să conducă la o „înţelegere asupra cadrului viitoarei relaţii” între blocul comunitar şi Marea Britanie.
Cei 27 de lideri au stabilit sâmbătă că prioritară va fi soluţionarea drepturilor cetăţenilor europeni stabiliţi în Marea Britanie, precum şi ale britanicilor din statele UE. În textul aprobat se menţionează la acest capitol că ambele părţi trebuie să convină asupra unor ‘garanţii reciproce pentru a proteja statutul şi drepturile’ ce derivă din legislaţia europeană. Aceste garanţii „trebuie să fie efective şi complete şi să includă dreptul dobândirii rezidenţei permanente după o perioadă de şedere legală de cel puţin cinci ani”, o menţiune care nu se regăsea în proiectul iniţial al liniilor directoare.
Textul aprobat face referire şi la necesitate găsirii unor soluţii „creative” pentru a se evita apariţia unei frontiere „dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord.
În liniile directoare se mai menţionează de asemenea că, după ce Marea Britanie va părăsi UE, niciun acord între cei 27 şi această ţară nu va putea fi aplicabil teritoriului Gibraltar în lipsa unui acord între Spania şi Marea Britanie.
Negocierile oficiale dintre Londra şi Bruxelles privind ieşirea Marii Britanii din UE vor începe după alegerile anticipate care vor avea loc în această ţară pe 8 iunie. Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, activat de guvernul britanic la sfârşitul lunii martie, stabileşte o perioadă de doi ani pentru finalizarea acestor negocieri, termen ce poate fi prelungit cu acordul părţilor.
Premierul britanic, Theresa May, a cerut ca relaţiile viitoare dintre ţara sa şi UE să fie negociate în paralel cu condiţiile ieşirii ei din UE şi nu a exclus posibilitatea ca retragerea din blocul comunitar să se facă fără niciun acord în cazul unui impas al tratativelor.