Reguli noi pentru Enel, Electrica, E.On şi CEZ. Populaţia va fi protejată împotriva creşterii facturilor

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a elaborat un proiect de ordin prin care propune instituirea unor garanţii în contractele încheiate pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) de pe bursa de energie OPCOM, piaţa unde se tranzacţionează energia pentru consumatorii casnici.
Economica.net - Dum, 30 apr. 2017, 08:45
Reguli noi pentru Enel, Electrica, E.On şi CEZ. Populaţia va fi protejată împotriva creşterii facturilor

Prețurile pe PZU au ajuns la începutul anului la recorduri istorice, de peste 600 lei pe MWh. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele 18:00 — 19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le aveau cu FUI (furnizori de energie electrică de ultimă instanţă), pentru a profita de prețurile-record de piaţa spot. Acești furnizori au preferat să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot.

‘În urma acţiunilor de supraveghere/monitorizare, pe fondul creşterii excesive a preţurilor pe celelalte pieţe centralizate administrate de OPCOM SA, în special PZU, pentru trimestrul I 2017, furnizorii de ultimă instanţă (parteneri în contractele încheiate pe PCSU), s-au confruntat cu situaţii în care participanţii declaraţi câştigători în urma sesiunilor de licitaţie organizate pe PCSU au notificat denunţarea unilaterală a contractelor de vânzare – cumpărare încheiate pe această piaţă (sau sistarea livrărilor de energie electrică aferente acestora), această acţiune fiind neconformă cu clauzele contractuale şi cadrul de reglementare aplicabil’, explică reprezentanţii ANRE.

Astfel, pentru descurajarea unor astfel de practici, a rezultat necesitatea modificării şi completării Regulamentului de organizare şi desfăşurare a licitaţiilor simultane cu preţ descrescător pe piaţa centralizată pentru serviciul universal.

Modificările vizează, în principal, introducerea garanţiilor financiare de bună execuţie în contractele de vânzare – cumpărare încheiate pe PCSU, ca măsură suplimentară de reducere a expunerii furnizorilor de ultimă instanţă, adică cei care livrează energie consumatorilor casnici, la riscul de nerespectare a obligaţiilor contractuale de către participanţii declaraţi câştigători la licitaţie, precum şi penalizarea acţiunilor de nerespectare de către participanţii declaraţi câştigători la licitaţie a obligaţiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitaţiilor PCSU.

Această măsură va duce şi la ‘reducerea riscului de creştere a preţului energiei electrică plătit de clienţii finali beneficiari ai serviciului universal din cauza nerespectării de către participanţii declaraţi câştigători la licitaţie a obligaţiilor din contractele de vânzare-cumpărare încheiate în urma licitaţiilor PCSU’, se mai arată în nota explicativă.

Totodată, părţile sunt exonerate de orice răspundere pentru neîndeplinirea parţială sau totală a obligaţiilor ce decurg din contract, dacă aceasta este rezultatul acţiunii Forţei Majore.

Circumstanţele de Forţă Majoră sunt cele care pot apărea pe perioada derulării contractului, în urma producerii unor evenimente deosebite cum ar fi calamităţi naturale, război, embargou etc., care nu au putut fi luate în consideraţie de părţi la încheierea contractului sau care sunt în mod rezonabil în afara voinţei şi controlului părţilor.

Partea care invocă Forţa Majoră trebuie să notifice acest lucru în scris celeilalte părţi în termen de 3 zile de la apariţia acesteia, cu confirmarea ulterioară a organelor competente de la locul producerii evenimentului ce constituie Forţă Majoră şi cu estimarea duratei după care aceasta îşi încetează efectele, se mai arată în proiectul de ordin al ANRE.

Te-ar mai putea interesa și
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a îndemnat pe președintele ales Donald Trump să păstreze credite fiscale......
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...