Producţia de grâu în creştere de anul trecut a permis României să crească exporturile către statele din afara Comunităţii care au dus lipsa transporturilor din Franţa, aflate în scădere urmare a producţiei slabe, arată ultimele date ale Agenţiei pentru Agricultură a SUA (USDA). Astfel, în primele cinci luni ale anului de marketing 2016-2017 (mai 2016-mai 2017) exporturile de grâu românesc s-au majorat cu 111% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la un total de 3,8 milioane de tone. „România urcă în ierarhia exportatorilor europeni de grâu. Ritmul de export după recoltare a fost foarte intens, stimulat fiind de golul lăsat în piaţă de exportatori tradiţionali ai Europei precum Franţa, care a recoltat o cantitate cu mult mai mică decât în anii precedenţi”, se menţionează în raportul USDA.
De altfel, trendul se confirmă şi dacă ne uităm la exporturile din anul calendaristic 2016 versus 2015. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), în 2016 România a exportat aproximativ 6,9 milioane de tone, faţă de 3,3 milioane de tone cu un an în urmă (creştere de 96,5%). Din punct de vedere valoric însă, plusul a fost de 65%, până la 1,1 miliarde de euro.
Potrivit USDA, aproximativ 80% din volumul exportat de România a ajuns în afara graniţelor UE, cel mai mare cumpărător fiind Vietnamul care a „înghiţit” 838.000 de tone de grâu românesc, aproape de două ori mai mult decât Egiptul, o piaţă tradiţională pentru România. În perioada analizată, exporturile româneşti către Egipt au totalizat 411.000 de tone. „Declinul de pe piaţa egipteană poate fi atribuit unor cerinţe la import neclare, care au dus la incertitudine pe piaţă. Cerințele privind „toleranță zero” la anumiţi fungi adoptate de Autoritatea egipteană (GASC) au redus disponibilitatea comercianților de cereale de a-și asuma riscul respingerii transporturilor. În consecință, exporturile de grâu în Egipt au scăzut la jumătate din volumul livrat în anul precedent”, explică analiştii USDA.
În schimb, Iordania a cumpărat 285.000 de tone de grâu românesc, fiind urmată în topul importatorilor de Libia şi Djibouti (un mic stat african).
O altă creştere notabilă în ceea ce priveşte exporturile a fost raportată în cazul făinei. În anul de marketing 2015-2016 exporturile s-au majorat de cinci ori, până la 83.000 de tone, în special către destinaţii din Africa şi Orientul Mijlociu. „Morarii sunt încrezători că şi în anul de marketing 2016-2017 exporturile de făină se vor dubla”, mai notează analiştii USDA.
Din datele Institutului Naţional de Statistică, România a cultivat anul tercut cu grâu o suprafaţă de aproximativ 2,1 milioane de hectare şi a obţinut o producţie de 8,2 milioane de tone, cu 4% mai mult decât în anul anterior. Din punct de vedere al suprafeţei cultivate, suntem astfel pe locul cinci în UE, după Franţa (5,5 milioane hectare), Germania (3,2 milioane), Polonia (2,4 milioane hectare) şi Spania ( 2,2 milioane hectare) şi pe locul patru la producţie, după Franţa (29,4 milioane de tone), Germania (24,5 milioane de tone), UK (14,3 milioane de tone) şi Polonia (11 milioane de tone).